Περιοδικό “Prevention”: 3 δεκαετίες με όμορφο δέρμα.
November 27, 2015
Περιοδικό “Vita”: Φυσικό μπότοξ.
November 27, 2015
Περιοδικό “Prevention”: 3 δεκαετίες με όμορφο δέρμα.
November 27, 2015
Περιοδικό “Vita”: Φυσικό μπότοξ.
November 27, 2015

Περιοδικό “Vita”: Low budget lifting.

Το πρόσωπο κουράζεται, φθείρεται, γερνάει. Ακόμη κι αν έχουμε αποφύγει συστηματικά τον ήλιο, το τσιγάρο, τα ξενύχτια και το στρες, το δέρμα αναπόφευκτα θα υποκύψει στα προβλήματα της ηλικίας του. Η χαλάρωση, η πρώτη και η κυριότερη, ίσως, ένδειξη της φθοράς, κάνει την εμφάνισή της γύρω στα 30. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και αρχίζει να δείχνει την ηλικία του. Αυτό που ουσιαστικά δημιουργεί το πρόβλημα είναι το κολλαγόνο, η πρωτεΐνη που αποτελεί το δομικό υλικό του δέρματος.

Οι ινοβλάστες, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεσή της, τεμπελιάζουν. Δεν τροφοδοτούν τους ιστούς και εκείνοι, ως αποτέλεσμα, δεν έχουν πού να στηριχτούν. Το κολλαγόνο είναι, εδώ και δεκαετίες, το ζητούμενο σε κάθε θεραπεία αντιγήρανσης. Η πρωτεΐνη αυτή σχηματίζει ένα πλέγμα από ίνες, το οποίο ουσιαστικά συγκρατεί το δέρμα στη θέση του. Στο νεανικό δέρμα, το πλέγμα αυτό είναι στιβαρό και αντέχει στην καταπόνηση από τις εκφράσεις του προσώπου.

Κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, οι ινοβλάστες παράγουν φρέσκο κολλαγόνο και συμπληρώνουν την απώλεια. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε, η απόδοσή τους μειώνεται. Οι ίνες αραιώνουν, ενώ συγχρόνως παρουσιάζουν διάφορες ανωμαλίες, όπως ότι στραβώνουν ή μπλέκονται μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα δέρμα που δείχνει χαλαρό, χωρίς υποστήριξη και με έντονη τάση για ρυτίδες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί το εσωτερικό σοκ, χωρίς ουσιαστικά να τραυματιστεί το δέρμα, είναι η τεχνική του needling. Η λέξη προέρχεται από το needle (βελόνα), που είναι το κυριότερο εργαλείο σε αυτές τις μεθόδους. Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί έχουν δώσει δικές τους ονομασίες για να περιγράψουν τη διαδικασία: needle dermabrasion (βελονο-δερμοαπόξεση),collagen induction therapy (θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου), dry tattooing (στεγνό τατουάζ), fraxpeel (πίλινγκ σε τελίτσες, όπως το fraxel λέιζερ).

Όλοι, όμως, κάνουν το ίδιο: Χρησιμοποιούν βελόνες για να φτάσουν κάτω από την επιδερμίδα και να «ξυπνήσουν» τους ινοβλάστες. Σημάδια ακμής Όταν η ακμή είναι έντονη, εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του δέρματος. Το αποτέλεσμα ουλές, δηλαδή περιοχές αποχρωματισμένου ινώδους ιστού με διαταραγμένο κολλαγόνο. «Για να αντιμετωπιστούν τα σημάδια, χρειάζεται να αποκατασταθεί η λειτουργία των ινοβλαστών», εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης. Και συνεχίζει: «Έτσι θα δημιουργηθεί καινούργιο κολλαγόνο, το οποίο θα διορθώσει την υφή και το χρώμα της ουλής. Το fraxpeel με roller καταφέρνει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία σχηματισμού νέου ιστού».

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού “Vita”.