Γήρανση

Η γήρανση του δέρματος μπορεί να διαιρεθεί σε δύο κύριες κατηγορίες: Την ενδογενή γήρανση (intrinsic aging) Την εξωγενή γήρανση (extrinsic aging) ή φωτογήρανση (photoaging)

Ενδογενής γήρανση:

Η ενδογενής γήρανση ορίζεται ως η φυσική ή χρονολογική γήρανση του δέρματος, που δεν περιλαμβάνει τη γήρανση που προκαλείται από εξωτερικές μεταβλητές, όπως το φως του ήλιου ή χημικές ουσίες. Είναι πραγματική αναπόφευκτη γήρανση. Υπάρχουν 2 κυρίως θεωρίες για την ενδογενή γήρανση: Η ενδογενής γήρανση προκαλείται από γενετικό προγραμματισμό (genetic programming) Η ενδογενής γήρανση είναι αποτέλεσμα της λογικής φθοράς (wear and rear) του συστήματος. Φυσικές κυτταρικές διεργασίες οδηγούν στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών, όπως ελευθέρων ριζών οξυγόνου, ιόντων υπεροξειδίου και υδροξυλίου, που με τη σειρά τους, αντιδρούν με το DNA, τις πρωτεΐνες και τα μόρια της κυτταρικής επιφάνειας, προξενώντας κυτταρικές βλάβες κατά τη διεργασία αυτή. Με το χρόνο, τα συστήματα επανόρθωσης γίνονται ελαττωματικά, με τελικό αποτέλεσμα τον κυτταρικό θάνατο ή βλάβη.

Κλινική εικόνα: Δέρμα χαλαρό και πλαδαρό Δέρμα λεπτό και διαφορετικό ως προς τη χρωστική και τον τόνο Ρυτίδες Κηλιδώδεις αποχρωματισμοί Υποδερμική ατροφία Κολλαγόνο: Μείωση της περιεκτικότητάς του κατά 18% ανά έτος της ενήλικης ζωής. Οι εναπομείνασες ίνες φαίνονται αποδιοργανωμένες και παχύτερες. Ελαστίνη: Μείωση του αριθμού και της διαμέτρου των ελαστικών ινών. Οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης εμφανίζουν αύξηση της ασβέστωσης και της σταυροσύνδεσης στο ενήλικο δέρμα.

Εξωγενής γήρανση:

Η εξωγενής γήρανση προκαλείται από τις επιδράσεις εξωτερικών παραγόντων στο δέρμα. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται: Υπεριώδης ακτινοβολία (UVR) Χημικές ουσίες Κάπνισμα Ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η UVR και γι’ αυτό η εξωγενής γήρανση έχει ονομαστεί φωτογήρανση.

Κλινική εικόνα: Δέρμα με εμφάνιση ζαρωμένη Ρυτίδες εντονότερες Κηλίδες δυσχρωματισμού και δυσμελάχρωσης εμφανείς Εμφάνιση όγκων (τόσο καλόηθων όσο και κακόηθων)

Ελεύθερες ρίζες:

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου (reactive oxygen species, ROS) δημιουργούνται από τη UVR, με αποτέλεσμα οξειδωτικές βλάβες σε κυτταρικά συστατικά, όπως τα μιτοχόνδρια, καθώς επίσης, και σε βλάβες του πυρηνικού DNA, που με τη σειρά τους επιταχύνουν τη γήρανση και συμβάλλουν στους καρκίνους του δέρματος.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος

………………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO tv

………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

giransi1

………………………………………………………………………………………………………………….