Ραγάδες – Ραβδώσεις

ragades-ravdoseis

Τι είναι οι ραγάδες και που οφείλονται;

Οι ραγάδες είναι το γνωστά αντιαισθητικά γραμμοειδή ανοίγματα της επιδερμίδας, λευκού συνήθως χρώματος. Δημιουργούνται όταν το σώμα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με συνέπεια το δέρμα να μην μπορεί να ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο πολλά κορίτσια εμφανίζουν ραγάδες στην περιοχή των γλουτών και των μηρών όταν, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, αναπτύσσονται σε ύψος απότομα.

Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας. Η κοιλιά και το στήθος μεγαλώνουν υπερβολικά γρήγορα για να προλάβει να ακολουθήσει το ρυθμό αυτό το δέρμα. Επίσης ραγάδες είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν μετά από απότομες αλλαγές βάρους.

Αλλά που οφείλεται ο σχηματισμός των ραγάδων;

Οι γλυκοκορτικοειδείς ορμόνες είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό των ραγάδων αφού εμποδίζουν τους ινοβλάστες από το να παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, συστατικά απαραίτητα για την ταχεία ανάπτυξη του δέρματος. Προκαλείται έλλειψη υποστηρικτικού ιστού και σταδιακά παρουσιάζεται μια μεταβολή από την ερυθρή σε μια ιώδη αρχικά και στη συνέχεια σε μία λευκόχρωμη απόχρωση της περιοχής όπου έχουν σχηματισθεί πλέον και οι αντιαισθητικές αυτές ρυτίδες. Το τελευταίο στάδιο του λευκού χρώματος αποτελεί ατροφική βλάβη.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος

………………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO tv

………………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO Θεραπείας

………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

ragades

………………………………………………………………………………………………………………….