Χαλάρωση

xalarosi

Η κύρια αιτία της χαλάρωσης του δέρματος είναι η μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των ινών κολλαγόνου του δέρματος. Το κολλαγόνο βρίσκεται στο χόριο και στο υποδόριο στρώμα του δέρματος. Είναι μια αδιάλυτη, ινώδης πρωτεΐνη και είναι το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού. Ο συνδετικός ιστός συνδέει και στηρίζει άλλους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα.

Όλη η επιφάνεια κάτω από το δέρμα μας αποτελείται από συνδετικό ιστό. Το ίδιο το σώμα παράγει από μόνο του κολλαγόνο χρησιμοποιώντας ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών ουσιών που τις παίρνει από μια ισορροπημένη δίαιτα η οποία περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, συνένζυμα και αμινοξέα και μάλιστα στην φυσική τους μορφή. Η πιο σημαντική βιταμίνη που είναι και το βασικότερο δομικό στοιχείο με το οποίο κτίζεται το κολλαγόνο είναι η βιταμίνη C. Όταν η ποσότητα του κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό μας μειώνεται, τότε κατά περιοχές σχηματίζονται χάσματα.

Αυτά τα χάσματα γίνονται ορατά σε μας σαν χαλάρωση και ρυτίδες. Όσο μεγαλώνουμε, οι ίνες του κολλαγόνου χάνουν την ελαστικότητά τους, προκαλώντας τη χαλάρωση ή αλλιώς το ”κρέμασμα” του δέρματος. Εκτός από την πάροδο του χρόνου, μια άλλη σημαντική αιτία για την μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης είναι η το ηλιακό φως και κυρίως οι ακτίνες UVA, που διεισδύουν βαθιά στο δέρμα και καταστέλλουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ένα ποσοστό περίπου 20% των UVA που εισχωρεί στο δέρμα ευθύνεται για την καταστροφή των τριχοειδών αγγείων, των ινοβλαστών, των πρωτεινών και των κυττάρων του δέρματος. Σαν αποτέλεσμα η επιδερμίδα χάνει την υποστηρικτική της στιβάδα και χαλαρώνει.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος

………………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO tv

………………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO Θεραπείας

………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

xalarosi1

xalarosi-02

xalarosi-01

xalarosi-03

………………………………………………………………………………………………………………….