Εμφυτεύματα – Υαλουρονικό οξύ

Η ελαστικότητα και η νεανικότητα του δέρματος οφείλει πολλά στο υαλουρονικό οξύ. Αυτό υπάρχει σ’ όλους τους ζωντανούς ιστούς και αποτελεί φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Χημικά, είναι πολυσακχαρίτης υψηλού μοριακού βάρους και η πιο σημαντική βιολογική δράση του είναι να δέχεται και να συγκρατεί το νερό.

Τα τελευταία χρόνια το υαλουρονικό οξύ έχει αναδειχθεί ως κατάλληλο εμφύτευμα για την αποκατάσταση των ρυτίδων και των μικρών δερματικών εμβαθύνσεων του προσώπου καθώς και τον εμπλουτισμό των χειλιών. Κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα στο εμπόριο, διαφορετικής συγκέντρωσης και περιεκτικότητας σε υαλουρονικό οξύ. Προτιμώνται αυτά που παράγονται με βιοσύνθεση και όχι τα ζωικής προέλευσης γιατί είναι καλά ανεκτά από τον οργανισμό και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις( δεν απαιτείται τεστ αλλεργίας).

Το μειονέκτημα της γρήγορης αποδόμησης του οξέος συνεπεία διαφόρων μηχανισμών (ελεύθερες ρίζες, υαλουρονιδάση, ένζυμα, θερμοκρασία), αντιμετωπίστηκε με την τελοιοποίηση της διαδικασίας παρασκευής σταυροσυνδεδεμένου υαλουρονικού οξέος, χωρίς να επηρεαστεί η ανεκτικότητα του υλικού. Πρόκειται για κρυσταλλικά διάφανα, μικροσωματίδια γέλης (gel), σταθεροποιημένου υαλουρονικού οξέος, τα οποία προσδίδουν “φυσικό” όγκο.

Τα σωματίδια απορροφούνται με αργό ρυθμό και καθώς το gel διασπάται, τη θέση του την παίρνει το νερό. Η απορρόφηση είναι πλήρης, χωρίς κατάλοιπα. Έτσι ο χρόνος ζωής του αυξήθηκε και τα αποτελέσματα διαρκούν από 6-9 μήνες έως και 1 χρόνο, ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, την περιοχή και την ποσότητα εμφύτευσης καθώς και την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε καθώς και του προϊόντος που χρησιμοποιήθηκε. Επαναληπτική θεραπεία ακολουθεί μετά την απορρόφηση του υλικού.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι παροδικές. Μετά τη θεραπεία, μερικές συνηθισμένες αντιδράσεις, που σχετίζονται με την έγχυση μπορεί να εμφανιστούν, όπως ερυθρότητα, οίδημα, φαγούρα, και ευαισθησία στο δέρμα. Αυτές συνήθως υποχωρούν σε 1-2 ημέρες.

Αντενδείκνυται σε εξακριβωμένη υπερευαισθησία στο υαλουρονικό οξύ, σε αυτοάνοσα νοσήματα, σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού και σε ανοσοκαταστολή. Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 30 λεπτά και τα αποτελέσματα πολύ ικανοποιητικά.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος

…………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO tv

…………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO Θεραπείας

…………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

emfytevmata-prin-meta

…………………………………………………………………………………………………………….