Ροδόχρους Νόσος

Είναι μία νόσος που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και μερικές φορές οίδημα. Συχνά, αλλά λανθασμένα λέγεται και “ακμή του ενήλικος”. Συνήθως αρχίζει με ερυθρότητα στο κέντρο του προσώπου που σιγά – σιγά επεκτείνεται στα μάγουλα και στο πηγούνι. Αργότερα εμφανίζονται μόνιμες ευρυαγγείες (μικρά, διατεταμένα τριχοειδή αγγεία) και σπυριά σαν της ακμής με ή χωρίς πύο. Σε αντίθεση με την ακμή δεν υπάρχουν φαγέσωρες (τα μαύρα και τα άσπρα “μπιμπίκια”).

Όταν η νόσος εγκατασταθεί για πρώτη φορά, ο ασθενής υποφέρει από επεισόδια παροδικής ερυθρότητας του προσώπου (flushings). Η κατάσταση από μόνη της δεν μπορεί να αναστραφεί και διαρκεί για χρόνια. Χωρίς θεραπεία επιδεινώνεται συνεχώς.

Πως αναγνωρίζεται η νόσος;

Καθώς εξελίσσεται η νόσος εμφανίζονται σπυράκια με ή χωρίς πύο (Ροδόχρους Ακμή, βλ. Φωτο) και μόνιμες ευρυαγγείες. Συχνά συνοδεύεται από λιπαρό δέρμα και πιθανώς πιτυρίδα. Σε προχωρημένο στάδιο αναπτύσσεται μια κατάσταση που λέγεται ρινόφυμα. Χαρακτηρίζεται από διογκωμένη, ερυθρή μύτη. Το ρινόφυμα σπάνια εμφανίζεται σε γυναίκες. Σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 50% προσβάλλονται και τα μάτια. Περίπου μισοί ασθενείς πάσχουν από επιπεφυκίτιδα. Εάν η κατάσταση μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές που μπορεί να απειλήσουν και την όραση (κερατίτιδες κλπ).

Ποιοι βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο;

Η ροδόχρους νόσος, που είναι σπάνια στη παιδική ηλικία, αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Στα πρώτα στάδια, μπορεί μόνο να υπάρχει μια τάση για ερυθρότητα (flushing) του προσώπου, μια ruddy complexion, ή μια εξαιρετική ευαισθησία στα καλλυντικά. Yποψήφιοι να εμφανίσουν τη νόσο είναι πιο πολύ οι ανοιχτόχρωμοι ενήλικες, ιδίως οι γυναίκες, μεταξύ των ηλικιών 30-50. Φυσικά μπορεί να προσβληθούν άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Μερικές περιπτώσεις σε γυναίκες, έχουν συνδεθεί αιτιολογικά με την εμμηνόπαυση. Το flushing μπορεί να το προκαλέσουν και έντονα συναισθήματα, μια έντονη στιγμή, θυμός ή φόβος. Ορισμένα φάρμακα που προκαλούν αγγειοδιαστολή στο δέρμα, μπορεί να επιδεινώσουν τη νόσο. Το ίδιο και οι δυνατές κορτιζονούχες κρέμες.

Τι θα πρέπει να αποφεύγουν οι ασθενείς;

Μερικοί παράγοντες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση: Τα οινοπνευματώδη, τα πικάντικα με πολλά καρυκεύματα φαγητά, ζεστά ποτά και ροφήματα, το κάπνισμα, όλα θα επιδεινώσουν το flushing. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου πρέπει να περιοριστεί, όπως και η έκθεση σε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο περιβάλλον. Όχι στο τρίψιμο ή στο μασάζ του προσώπου. Αποφυγή ερεθιστικών καλλυντικών και προσεκτική χρήση των sprays για τα μαλλιά. Οι δερματολόγοι συνιστούν συνήθως μια συνδυαστική θεραπεία. Η θεραπεία σκοπό έχει να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και να την αναστρέψει.

Η “αυτοδιάγνωση” και η “αυτοθεραπεία” με διάφορες κρέμες του εμπορίου, δεν συνιστώνται και μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Τα καθημερινά προϊόντα περιποίησης του προσώπου όπως σαπούνια, αντηλιακά, ενυδατικές κρέμες κλπ, δεν θα πρέπει να περιέχουν αλκοόλ ή άλλες ερεθιστικές ουσίες. Το αντηλιακό θα πρέπει να φοριέται 365 ημέρες το χρόνο. Το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, είναι η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του δερματολόγου. Όσο πιο γρήγορα αναζητηθεί η δερματολογική βοήθεια, τόσο πιο εύκολα αντιμετωπίζεται η νόσος.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος

…………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO tv

…………………………………………………………………………………………………………….

VIDEO Θεραπείας

…………………………………………………………………………………………………………….

ΠΡΙΝ – ΜΕΤΑ

rodoxrous

…………………………………………………………………………………………………………….