Περιοδικό “Vita”: Φυσικό μπότοξ.

Περιοδικό “Vita”: Low budget lifting.
November 27, 2015
“mednbeau.gr” Μαύρα στίγματα και η θεραπεία τους.
November 27, 2015
Περιοδικό “Vita”: Low budget lifting.
November 27, 2015
“mednbeau.gr” Μαύρα στίγματα και η θεραπεία τους.
November 27, 2015

Περιοδικό “Vita”: Φυσικό μπότοξ.

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, εξηγεί πώς η τεχνολογία, είναι σύμμαχος της ομορφιάς. Πρόσωπα χωρίς ηλικία, εκφράσεις που έχουν παγώσει, συναισθήματα που δεν μπορούν να αποτυπωθούν. Στην εποχή του μπότοξ, οι γυναίκες δεν σβήνουν μόνο τις ρυτίδες, αλλά μπορεί να χάσουν και ένα κομμάτι από τη φυσικότητά τους.

«Η κατάχρηση της τοξίνης, όταν, δηλαδή, χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποσότητα και με συχνές επαναλήψεις, κινδυνεύει να δώσει στο πρόσωπο μια έκφραση μόνιμης έκπληξης», μας λέει η δερματολόγος Κατερίνα Λαμπρινοπούλου και προσθέτει: «Αυτό φέρνει το αντίθετο εφέ και αντί να το κάνει να δείχνει νεότερο, του δίνει ένα παγωμένο και ψεύτικο look. Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες προτάσσουν τη φυσικότητα και ζητούν αισθητικές επεμβάσεις με “αόρατα” αποτελέσματα». Ακόμη όμως και για εκείνες που είναι εθισμένες στα θεαματικά αποτελέσματα της αλλαντικής τοξίνης, οι γιατροί διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. «Πιστεύω ότι το μπότοξ είναι μια στρατηγική που θα αποδειχθεί λάθος μετά από καιρό», υποστηρίζει ο διάσημος αμερικανός δερματολόγος Νίκολας Πέρικον, εμπνευστής του προγράμματος αντιγήρανσης «Νο-tox».

Και εξηγεί: «Καθώς ακινητοποιεί τους μυς, αυτοί ενδέχεται μακροχρόνια να ατροφήσουν. Όταν, όμως, μεγαλώνουμε, έχουμε ανάγκη από τη μυϊκή μάζα για να εξασφαλίζουμε όγκο στο πρόσωπο. Οι μύες που έχουν ατροφήσει, δεν μπορούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη. Ενώ, λοιπόν, πρόκειται για μια γρήγορη λύση με θεαματικά αποτελέσματα, σε βάθος χρόνου ίσως να μην είναι ωφέλιμη». Για να κάνουν το πρόσωπο να δείχνει φυσικά ξεκούραστο και ανορθωμένο, οι ειδικοί της ομορφιάς επιλέγουν αντί για μπότοξ κάποια εναλλακτική μέθοδο. Η επιδερμίδα λειαίνεται και αναζωογονείται χάρη σε πρωτοποριακές τεχνικές που είναι φιλικές με το δέρμα και δεν χρησιμοποιούν ούτε ενέσεις, ούτε νυστέρι. Το αποτέλεσμα είναι παροδικό και συνήθως διαρκεί για λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ωστόσο, καθώς οι τεχνικές αυτές είναι ανώδυνες και δεν καταπονούν το δερματικό ιστό, μπορούν να επαναληφθούν μετά από 12 μήνες ή ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού.

Fraxpeel χωρίς λέιζερ Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας λέιζερ, το fraxel, διοχετεύει την ενέργειά του μέσα από μικρές οπές σαν τελίτσες στο δέρμα, έτσι ώστε να μην καταστρέφει συνολικά τον ιστό, αλλά να διεγείρει μόνο συγκεκριμένα κύτταρα. Τώρα, μία νέα εφαρμογή της fractional (κλασματικής) τεχνολογίας έρχεται στα ιατρεία της ομορφιάς. Το fraxpeel πετυχαίνει επιλεκτική απολέπιση του ιστού χωρίς τη χρήση της ακτίνας του λέιζερ, παρά μόνο με μηχανικό τρόπο.

Πώς λειτουργεί «Η θεραπεία γίνεται με τη βοήθεια ενός ρόλερ που έχει ενσωματωμένες μικροσκοπικές βελόνες», εξηγεί ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης και προσθέτει: «Καθώς γλιστράει πάνω στην επιδερμίδα, τραυματίζει ορισμένα κύτταρα. Αυτά, με τη σειρά τους, για να επουλώσουν το τραύμα, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε στο δέρμα περισσότερο και καλύτερης ποιότητας κολλαγόνο. Για να εκμεταλλευτούμε τη δεκτικότητά του μετά το fraxpeel, το τροφοδοτούμε με διαλύματα βιταμίνης Α, C ή Ε, ανάλογα με τις ανάγκες του. Μετά τη θεραπεία, ο τραυματισμός δεν είναι ορατός, οπότε η ασθενής επιστρέφει κανονικά στις υποχρεώσεις της».

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού “Vita”.