Περιοδικό “Vita”: Φυσικό μπότοξ.
November 27, 2015
“iatropedia.gr” Γεύμα για το δέρμα!
November 27, 2015
Περιοδικό “Vita”: Φυσικό μπότοξ.
November 27, 2015
“iatropedia.gr” Γεύμα για το δέρμα!
November 27, 2015

“mednbeau.gr” Μαύρα στίγματα και η θεραπεία τους.

Ο διακεκριμένος δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης μας παραχώρησε μια μίνι συνέντευξη κατά την οποία μας έλυσε όλες τις απορίες που είχαμε για τα μαύρα στίγματα και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε:

Από τι δημιουργούνται τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο;

Τα μαύρα στίγματα είναι μία από της εκδηλώσεις της ακμής, που είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα. Η ακμή οφείλεται σε μεγέθυνση και έντονη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που παράγουν το σμήγμα, δηλαδή την φυσική ενυδατική ουσία του δέρματος. Το σμήγμα «μπλοκάρεται» μέσα στο δέρμα. Έτσι δημιουργούνται τα μαύρα και άσπρα στίγματα που λέγονται φαγέσωρες και είναι μικρές κύστεις με εγκλωβισμένο σμήγμα. Συχνά είναι επίσης τα μαύρα στίγματα στην μύτη που αντιστοιχούν σε πόρους του δέρματος με υπερβολικό σμήγμα. Η τάση δημιουργίας τους επιδεινώνεται με λανθασμένα προϊόντα ενυδάτωσης, αντι-ηλιακής προστασίας και μακιγιάζ. Συχνά στα σημεία αυτά αναπτύσσεται φλεγμονή (κοκκινίλα – πύο) με την συμμετοχή μικροβίων. Δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα στην εφηβεία αλλά ταλαιπωρούν και μεγαλύτερα άτομα και ιδίως γυναίκες. Τα σπυράκια της ακμής επιδεινώνονται από το stress, την έμμηνο ρύση και άλλους παράγοντες ενώ μερικές φορές οδηγούν στην δημιουργία ουλών.

Τι κινδύνους έχει η προσπάθεια να καθαρίσουμε τα μαύρα στίγματα συνθλίβοντας τα (σπάζοντας τα);

Όχι σπάνια, το γνωστό «σπάσιμο» των σπυριών και των στιγμάτων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν σκούρες κηλίδες που επιμένουν ή ακόμα και ουλές. Έτσι θα πρέπει να αποφεύγεται και να αναζητούμε αντιμετώπιση από τον ειδικό δερματολόγο.

Πώς αντιμετωπίζονται τα μαύρα στίγματα;

Η θεραπεία της ακμής εξατομικεύεται από τον Δερματολόγο. Ανάλογα με το πρόβλημα χορηγούνται διάφορα φάρμακα, καλλυντικά ή γίνεται εφαρμογή LASER. Για να εξαφανιστούν τα μαύρα στίγματα, γίνεται ιατρικός καθαρισμός («φαγεσωροεξαγωγή»). Είναι μία διαδικασία σχεδόν ανώδυνη που δεν αφήνει ερεθισμό ή σημάδια, πρέπει όμως να την αναλάβει ο ειδικός Δερματολόγος. Για να περιοριστεί η τάση του δέρματος να εμφανίζει μαύρα στίγματα, εφαρμόζονται διάφορα τοπικά καλλυντικά ή φάρμακα. Επίσης βοηθάνε τα Ιατρικά Peeling που ανανεώνουν το δέρμα και ελευθερώνουν το εγκλωβισμένο σμήγμα.

Πώς γίνεται σωστά ο καθαρισμός και η ενυδάτωση του προσώπου και πώς επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα;

Οι ανάγκες του δέρματος για καθαρισμό και ενυδάτωση ποικίλουν από άτομο. Η επιλογή των κατάλληλων καλλυντικών είναι σωστό να γίνεται από τον Δερματολόγο. Συνήθως επιλέγεται προϊόν καθαρισμού που αφαιρεί την υπερβολική λιπαρότητα και κρέμες ή gel ενυδάτωσης, αντι-ηλιακής προστασίας και ανανέωσης που δεν αποφράσσουν αλλά ελευθερώνουν πόρους του δέρματος. Πρέπει επίσης να γίνει επιλογή και του σωστού προϊόντος μακιγιάζ.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης της ιστοσελίδας mylook.gr.