“markostv.gr” Προσοχή στα επικίνδυνα αντιηλιακά.
November 28, 2015
“Mylook.gr” Μύθοι κι αλήθειες για τη θεραπεία με Botox – Vistabel
November 28, 2015
“markostv.gr” Προσοχή στα επικίνδυνα αντιηλιακά.
November 28, 2015
“Mylook.gr” Μύθοι κι αλήθειες για τη θεραπεία με Botox – Vistabel
November 28, 2015

“jenny.gr” Υαλουρονικό Οξύ – Fillers

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ (ΥΟ);

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης. Είναι δομικά, φυσικά, χημικά και βιολογικά ταυτόσημο σε όλους τους ιστούς όλων των ειδών και αυτό το καθιστά την ιδανική ουσία για χρήση ως βιολογικό υλικό στην ιατρική και την αισθητική.

ΠΟΥ ΑΝΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ;

Ανευρίσκεται στη μεσοκυττάρια θεμέλια ουσία. Γεμίζει το χώρο μεταξύ των κολλαγόνων και των ελαστικών ινών. Υψηλές συγκεντρώσεις του ανευρίσκονται στον συνδετικό ιστό, στο υγρό που περιβάλλει τον οφθαλμό, στους αρθρικούς χόνδρους, το αρθρικό υγρό και στο δέρμα.

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΟ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;

 • Ενυδατώνει το δέρμα και διατηρεί τον όγκο του.
 • Είναι υδρόφιλη ουσία και έχει την ικανότητα να κατακρατά μεγάλες ποσότητες νερού (1000 φορές το βάρος του).
 • Παρέχει έναν μηχανισμό μεταφοράς θρεπτικών ουσιών από την κυκλοφορία του αίματος στα ζώντα κύτταρα του δέρματος.
 • Δρα σαν προστατευτικός και λιπαντικός παράγοντας έναντι μηχανικών και χημικών κακώσεων.

Με την πάροδο του χρόνου, είτε μέσω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης, είτε μέσω της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, οι φυσικές αποθήκες του ΥΟ στο σώμα αποδομούνται και καταστρέφονται, το δέρμα χάνει τον όγκο του και εμφανίζονται οι ρυτίδες.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

 • Διόρθωση ατελειών του περιγράμματος του προσώπου
 • Ουλές ακμής και άλλες διατάσιμες ατροφικές ουλές του προσώπου
 • Διαμόρφωση χειλέων
 • Ρυτίδες προσώπου
 • μέτωπο
 • μεσόφρυo
 • περιοφθαλμικές
 • περιστοματικές (κάθετες ρυτίδες ή ρυτίδες των καπνιστών, γωνίες των χειλέων, μονιλιακή συγχειλίτιδα)
 • Ρινοπαρειακές αύλακες
 • Εμβύθιση παρειών
 • Αυξηση ογκου ζυγωματικων
 • Οπτικο Lifting

Καθώς μεγαλώνουμε τα σημάδια γήρανσης (ρυτίδες και πτυχώσεις του δέρματος) γίνονται όλο και πιο εμφανή στο πρόσωπό μας. Με την εξέλιξη της αισθητικής ιατρικής εξελίσσονται και τα εμφυτεύματα που προσθέτουν όγκο στο πρόσωπο και λειαίνουν τις ρυτίδες προσφέροντας μια πιο νεανική και ξεκούραστη εμφάνιση.

Τα πιο συχνά είδη εμφυτευμάτων μέχρι πρόσφατα ήταν το κολλαγόνο και το λίπος ενώ τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη έχει το υαλουρονικό οξύ. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος και η πιο σημαντική λειτουργία του είναι να δέχεται και να συγκρατεί το νερό. Είναι συνήθως προϊόν βιοτεχνολογίας ή λαμβάνεται ως εκχύλισμα φυσικών ουσιών. Έτσι ως φυσικό προϊόν δεν δημιουργεί πρόβλημα αλλεργίας (παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις) ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες σε όποια μορφή και αν χρησιμοποιείται. Αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την αύξηση του όγκου των χειλιών, των ζυγωματικών καθώς και στο «γέμισμα» των βαθιών ρυτίδων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ;

Αντίθετα με τα υπόλοιπα εμφυτεύματα το υαλουρονικό οξύ είναι προϊόν μη ζωικής προέλευσης γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης αρρώστιας ή αλλεργικής αντίδρασης στο υλικό. Επίσης το υλικό αυτό διαρκεί περισσότερο από το κολλαγόνο η το λίπος καθώς τα αποτελέσματά του διατηρούνται από 8 έως και περισσότερους από 12 μήνες.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι απαραίτητο τις περισσότερες φορές το τεστ αλλεργίας πριν τη θεραπεία, πρέπει να αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης, συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και άλλων φαρμάκων διότι μπορεί να αυξηθεί η τάση του δέρματός σας να ματώσει.

Η θεραπεία είναι σύντομη. Κατά τη διάρκειά της ο γιατρός ενίει με λεπτή βελόνα το υλικό μέσα από την επιδερμίδα δίνοντάς του το σχήμα που θέλει. Στις ρυτίδες αυξάνει τον όγκο κάτω από αυτές με αποτέλεσμα να λειαίνονται και να γίνονται πολύ πιο ήπιες. Στη διόρθωση του προσώπου «γεμίζει» τις περιοχές όπως τα ζυγωματικά και το πηγούνι δίνοντάς τους τον χαμένο όγκο και κάνοντας το πρόσωπο πιο στρογγυλό και πιο συμμετρικό. Στα χείλη τέλος προσδίδει όγκο, διορθώνει το περίγραμμα και τα κάνει πιο όμορφα.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και μια ώρα, ανάλογα με τις περιοχές που χρειάζονται διόρθωση. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι αμέσως μετά μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς τίποτα να προδίδει τη θεραπεία.

ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Υπάρχει ένας ελαφρύς πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μια και χρησιμοποιείται σύριγγα. Πριν τη συνεδρία τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα ή ενίεται τοπική αναισθησία στην περιοχή για να μειωθεί η ενόχληση.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα ορατά. Οι περιοχές που «γέμισαν» μπορεί να είναι πρησμένες ή κοκκινισμένες αλλά τα φαινόμενα αυτά διαρκούν το πολύ μια με δυο ημέρες. Τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες και δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να μη χρειάζεται επανάληψη της συνεδρίας για έναν χρόνο.

Φυσικά ο βαθμός βελτίωσης ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, τον τύπο του δέρματος και τις καθημερινές δραστηριότητες. Πολλοί επιλέγουν να επαναλάβουν τη συνεδρία προτού χαθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης για να διατηρήσουν μια μόνιμη βελτίωση και να μην επιστρέψει το πρόσωπό τους στην προηγούμενή του κατάσταση. Συζητήστε με το γιατρό σας πότε πρέπει να σας ξαναδεί για να σας συμβουλέψει για το πότε χρειάζεται επανάληψη της θεραπείας.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με εμφύτευμα είναι το άτομο που:

 • Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία
 • Επιθυμεί να βελτιώσει τις αναλογίες του στο πρόσωπό του
 • Έχει βαθιές ρυτίδες, μικρά χείλη ή έχει χάσει το φυσικό λίπος στο πρόσωπό του
 • Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες
 • Επιθυμεί μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση
 • Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ:

Δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση του υαλουρονικού οξέως στο πρόσωπο. Συνήθως εμφανίζεται ένα μικρό πρήξιμο και μια κοκκινίλα αλλά υποχωρούν μετά από 1-2 ημέρες. Έχουν αναφερθεί και σπάνιες περιπτώσεις εκδήλωσης αλλεργίας στο υλικό σε μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Βεβαιωθείτε σε συνεργασία με το γιατρό σας ότι δεν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ανθρώπων προτού προχωρήσετε στη θεραπεία.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ:

 • Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε
 • Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή
 • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών
 • Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος