“Mylook.gr” Μύθοι κι αλήθειες για τη θεραπεία με Botox – Vistabel

“jenny.gr” Υαλουρονικό Οξύ – Fillers
November 28, 2015
Περιοδικό “Κ” – Καθημερινής: Όμορφο και υγιές δέρμα!
November 28, 2015
“jenny.gr” Υαλουρονικό Οξύ – Fillers
November 28, 2015
Περιοδικό “Κ” – Καθημερινής: Όμορφο και υγιές δέρμα!
November 28, 2015

“Mylook.gr” Μύθοι κι αλήθειες για τη θεραπεία με Botox – Vistabel

1. Υπάρχουν πολλά BOTOX και μερικά είναι επικίνδυνα για την υγεία μου

ΜΥΘΟΣ: Το BOTOX είναι η εμπορική ονομασία του προϊόντος της εταιρίας Allergan Inc. και όχι είδος θεραπείας. Έχουν γίνει πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση του BOTOX και σε άλλα φάρμακα ή σκευάσματα. Η αλήθεια είναι ότι το BOTOX είναι «όνομα» φαρμάκου. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα που περιέχουν παρόμοια ουσία με το BOTOX και χρησιμοποιούνται από μερικούς γιατρούς με τον ίδιο τρόπο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν επίσημη έγκριση για τη θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης.

2. Το BOTOX είναι ασφαλής θεραπεία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το BOTOX είναι ένα φάρμακο με εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας. Χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια σε 8 διαφορετικές ειδικότητες. Η μεγάλη ιστορία του φαρμάκου χωρίς παρενέργειες έχει αποδείξει ότι είναι ασφαλές ακόμη και για περιπτώσεις που η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που έχει ανάγκη ένα πρόσωπο για τη θεραπεία των ρυτίδων. Αρκεί να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και σε καμία περίπτωση από άτομο που δεν είναι γιατρός.

3. Το BOTOX είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία παγκοσμίως

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η θεραπεία με BOTOX είναι η πιο διαδεδομένη θεραπεία παγκοσμίως στους κόλπους της αισθητικής ιατρικής. Το 2008 έγιναν στις ΗΠΑ περισσότερες από 5 εκατομμύρια θεραπείες με BOTOX αφού η προτίμηση για τις σύντομες και αποτελεσματικές θεραπείες με χαμηλό κόστος αυξάνεται διαρκώς.

4. Το BOTOX καταπολεμά την αιτία που προκαλεί τις ρυτίδες

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το BOTOX περιορίζει την ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που τις δημιουργούν καθυστερείται σημαντικά ο σχηματισμός τους. Στην περίπτωση που οι ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του BOTOX οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.

5. Δεν υπάρχουν μόνιμες παρενέργειες από τη θεραπεία με BOTOX

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Ακόμα και οι ήπιες και παροδικές παρενέργειες όπως μικρές εκχυμώσεις και κοκκινίλες μπορούν να αποφευχθούν με την επιλογή ενός ειδικά εκπαιδευμένου γιατρού που να γνωρίζει καλά την ανατομία του προσώπου.

6. Το BOTOX λέγεται και lunch-time treatment γιατί χρειάζεται πολύ λίγος χρόνος για τη θεραπεία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα αποτελέσματα της θεραπείας με BOTOX που έρχονται σταδιακά, διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό και μπορείτε αμέσως μετά να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

7. Μπορώ να κάνω BOTOX όσες φορές θέλω χωρίς πρόβλημα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει αποδειχθεί ότι ο αριθμός θεραπειών με BOTOX δεν έχει περιορισμούς. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο χωρίς την παραμικρή απόκλιση στην αποτελεσματικότητά του.

8. Θα «παγώσει » η έκφρασή μου αν κάνω BOTOX

ΜΥΘΟΣ: Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με BOTOX δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ούτε θα προδώσει το είδος της θεραπείας καθώς το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Απλά η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα το σταδιακό σβήσιμό τους.

9. Αν αποφασίσω να σταματήσω το BOTOX το πρόσωπό μου θα χαλάσει

ΜΥΘΟΣ: Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν πλήρως την κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

10. Πονάει η θεραπεία με BOTOX

ΜΥΘΟΣ: Η θεραπεία με BOTOX είναι μια από τις πιο ανώδυνες θεραπείες. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

11. Είναι εγκεκριμένη θεραπεία το BOTOX για τις ρυτίδες έκφρασης. Στην Ελλάδα είναι εγκεκριμένο από τον επίσημο φορέα (ΕΟΦ) για παθήσεις όπως ο βλεφαρόσπασμος, , ο ημίσπασμος προσώπου, η αυχενική δυστονία, η σπαστικότητα από εγκεφαλική παράλυση και η υπεριδρωσία. Από τον Σεπτέμβριο του 2005 το ΒΟΤΟΧ έχει έγκριση από τον ΕΟΦ (με την εμπορική ονομασία VISTABEL) και για τη θεραπεία για την προσωρινή βελτίωση στην εμφάνιση των μετρίων έως και σοβαρών κάθετων γραμμών μεταξύ των φρυδιών που εμφανίζονται κατά το συνοφρύωμα, σε ενήλικες < 65 ετών όταν η σοβαρότητα αυτών των γραμμών έχει σημαντική ψυχολογική επίδραση στον ασθενή. Καλό είναι να ζητάτε πάντα από το γιατρό σας να δείτε ότι χρησιμοποιεί το γνήσιο προϊόν για να σιγουρευτείτε για την ασφάλειά σας!

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος