Περιοδικό Ok – 5 χρόνια ομορφιάς “Narcissus”
December 29, 2015
Περιοδικό “Hello” – 5 χρόνια “Narcissus”
January 8, 2016
Περιοδικό Ok – 5 χρόνια ομορφιάς “Narcissus”
December 29, 2015
Περιοδικό “Hello” – 5 χρόνια “Narcissus”
January 8, 2016

Περιοδικό “Κ” Καθημερινής: Ψωρίαση

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική!

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια, που έχει ανοσολογικό υπόστρωμα και προσβάλλει περίπου το 1 – 3% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα, περίπου 250.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση. Πρόκειται για χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια αυτοάνοσου χαρακτήρα, που δεν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο και, επομένως, δεν είναι μεταδοτική. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ερυθρηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και πρωτοεμφανίζεται συνήθως μεταξύ 18 έως 25 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Φαίνεται πως η κληρονομικότητα σχετίζεται με την εμφάνιση της ψωρίασης και αφορά περισσότερα από ένα γονίδια. Επιπλέον, εξωγενείς παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις, το στρες, τα φάρμακα, οι τραυματισμοί ή και το κλίμα, μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνισή της. Η ψωρίαση δεν περιορίζεται στο δέρμα. Αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως διαβήτης, υπερλιδπιδαιμία, βρογχίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επίσης συνοδεύεται συχνά και από κατάθλιψη, λόγω του ότι οι ορατές βλάβες της –ιδιαίτερα στα χέρια και στο πρόσωπο- επιδρούν αρνητικά στην αυτοπεποίθηση του ατόμου, αυξάνοντας το άγχος και την εσωστρέφειά του.

Αγαπά το καλοκαίρι, χειροτερεύει με το άγχος.

Η ψωρίαση επιδεινώνεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι γενικά βελτιώνεται με την ηλιοθεραπεία. Προκειμένου να αποβάλουμε τις τοξίνες από το δέρμα μας -για να μην αυξηθεί ο ερεθισμός του-, καλό είναι να καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά.

Να αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και λιπαρών τροφών. Να μάθουμε να χειριζόμαστε το έντονο ψυχολογικό στρες. Η ήπια γυμναστική ή το περπάτημα μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά.

Στέλιος Αγγελίδης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

psoriasi-arthro