Περιοδικό “K” Καθημερινής: Ο φαύλος κύκλος της ψωρίασης.

Περιοδικό “Men’sHealth”: Τριχόπτωση.
November 28, 2015
Περιοδικό “ELLE”: Λιποαναρρόφηση χωρίς τομές.
November 28, 2015

Περιοδικό “K” Καθημερινής: Ο φαύλος κύκλος της ψωρίασης.

Η ψωρίαση επιδεινώνεται με το στρες και προκαλεί κατάθλιψη Στην Ελλάδα περίπου 250.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση και οι περισσότεροι φαίνεται να αισθάνονται δυσάρεστα με την εμφάνιση τους με συνέπεια να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές και να κλείνονται στον εαυτό τους.

Για το τι είναι η ψωρίαση, τι άλλους κινδύνους κρύβει αλλά και για το τι να προσέχουν οι ασθενείς, μιλήσαμε με τον Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Στέλιο Αγγελίδη.

Πως εκδηλώνεται η ψωρίαση και γιατί δεν είναι μεταδοτική;

Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια αυτοάνοσου χαρακτήρα που δεν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο κι επομένως δεν είναι μεταδοτική. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ερυθηματώδεις πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια και πρωτοεμφανίζεται συνήθως μεταξύ 18 έως 25 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρουσιασθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της;

Από σχετικές μελέτες φαίνεται πως η κληρονομικότητα σχετίζεται με την εμφάνιση ψωρίασης και αφορά περισσότερα από ένα γονίδια. Επίσης εξωγενείς παράγοντες όπως οι λοιμώξεις, το στρες, τα φάρμακα, οι τραυματισμοί ή και το κλίμα μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της.

Η ψωρίαση περιορίζεται στο δέρμα;

Όχι. Αυξάνει τον κίνδυνο για παθήσεις όπως διαβήτη, υπερλιπιδαιµία, βρογχίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης συνοδεύεται συχνά και από κατάθλιψη λόγω του ότι οι ορατές βλάβες της νόσου -ιδιαίτερα στα χέρια και το πρόσωπο-, επιδρούν αρνητικά στην αυτοπεποίθηση του ατόμου αυξάνοντας του το άγχος και την εσωστρέφεια. Και καθώς ο ασθενής μειώνει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, ξεκινά ένας φαύλος κύκλος, κατά τον οποίο η κακή ψυχολογική του κατάσταση μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει εξάρσεις της ασθένειας.

Τι να έχουν υπόψη οι πάσχοντες από ψωρίαση;

Ότι η νόσος επιδεινώνεται με τις χαμηλές θερμοκρασίες (χειμερινούς μήνες) ενώ το καλοκαίρι γενικά-όχι πάντα- βελτιώνεται με την ηλιοθεραπεία και την αυξημένη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Προκειμένου να μην αποβάλουν τις τοξίνες από το δέρμα- για να μην αυξηθεί ο ερεθισμός του- καλό είναι να καταναλώνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθώς και ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά (π.χ. σκουμπρί, σολομό, σαρδέλα, γαύρο). Επίσης να αποφεύγουν την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και προϊόντων πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.

Τέλος να αποφεύγουν το έντονο ψυχολογικό στρες -η ήπια γυμναστική ή το περπάτημα καθώς και διάφορες τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του ένθετου περιοδικού “Κ” της “Καθημερινής”.

psoriasi-2