Περιοδικό “Marieclaire”: Λάμψη στο δέρμα.
November 26, 2015
Εφημερίδα “Espresso”: Tight-Lift.
November 26, 2015
Περιοδικό “Marieclaire”: Λάμψη στο δέρμα.
November 26, 2015
Εφημερίδα “Espresso”: Tight-Lift.
November 26, 2015

Περιοδικό “Κ” Καθημερινής: Νεανική επιδερμίδα.

O δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, γράφει για την νεανική επιδερμίδα.

Για νεανική επιδερμίδα

Νικώντας τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης. Η γήρανση είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού η οποία επηρεάζει όλα τα όργανα και τους ιστούς μας, με σαφή “προτίμηση” στην επιδερμίδα. Από λαμπερή και σφριγηλή, γίνεται θαμπή, άτονη, εμφανίζει χαλάρωση και ρυτίδες, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να δείχνει κουρασμένο και λιγότερο ελκυστικό. Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της προχωρημένης ηλικίας. Στην επιτάχυνση του μηχανισμού της γήρανσης παίζουν ρόλο και αρκετοί εξωγενείς παράγοντες, καθώς και η γενετική κληρονομιά του καθενός.

Προστασία και ενίσχυση

Άφθονο νερό και επαρκής ύπνος: καλό είναι να πίνουμε 7-8 ποτήρια νερό ημερησίως και να κοιμόμαστε τουλάχιστον 7 ώρες το βράδυ.

Προσοχή στον ήλιο: Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιούμε καθημερινά το σωστό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Φυσική δραστηριότητα: Είναι σημαντικό να ασκούμαστε καθημερινά (έστω 30 λεπτά περπάτημα).

Όχι στο πρόχειρο φαγητό: Ακολουθούμε σωστή διατροφή (φρέσκα φρούτα εποχής, λαχανικά, λιγότερα λίπη και τηγανητά).

Διατροφικά συμπληρώματα όταν πρέπει: Λαμβάνουμε -μόνο με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού και όταν η διατροφή μας δεν είναι ισορροπημένη – συμπληρώματα διατροφής, όως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, καθώς και κολλαγόνο (το οποίο δεν μπορούμε να προσλάβουμε από καμία τροφή).

Σωστή φροντίδα: Αποφεύγουμε τις πολλές γκριμάτσες (γιατί το δέρμα έχει την τάση να “τσακίζει”) και τα ακατάλληλα καλλυντικά. Κάνουμε οπωσδήποτε καθαρισμό προσώπου πρωί – βραδύ με ήπιο καθαριστικό. Οι “εχθροί” της επιδερμίδας Η βασική αιτία των πρόωρων ρυτίδων και της φωτογήρανσης είναι η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία ενεργοποιεί ελεύθερες ρίζες και ένζυμα, τα οποία καταστρέφουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο (βασικές πρωτεΐνες, που παρέχουν στο δέρμα ορθή δομή, ελαστικότητα και σφριγηλότητα). Αρνητικοί παράγοντες είναι, επίσης, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η έλλειψη άσκησης, οι διαταραχές ύπνου και φυσικά, το έντονο στρες.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του ένθετου περιοδικού “Κ” της “Καθημερινής”.