Περιοδικό “Vita”: Ακμή χωρίς παρακμή.

“Mylook.gr” Θεραπεία ακμής με Combo treatments
November 28, 2015
“mylook.gr” Αιτίες της τριχόπτωσης.
November 28, 2015
“Mylook.gr” Θεραπεία ακμής με Combo treatments
November 28, 2015
“mylook.gr” Αιτίες της τριχόπτωσης.
November 28, 2015

Περιοδικό “Vita”: Ακμή χωρίς παρακμή.

Ο δερματολόγος Στέλιος Αγγελίδης, γράφει για την ακμή και τη θεραπεία της. Με κάθε κοκκινίλα που εμφανίζεται, η αγωνία σου κορυφώνεται. Με κάθε καινούργιο σπυράκι, ζεις έναν εφιάλτη. Το πρόσωπό σου «επαναστατεί» και εσύ δεν θέλεις να ξεμυτίσεις από το σπίτι. Ομως, η ακμή δεν είναι πια ένα άλυτο πρόβλημα. Με όλες τις θεραπείες που εφαρμόζονται, είναι ένα πρόβλημα με ημερομηνία λήξης που μπορεί να φύγει χωρίς να σου αφήσει σημάδια.

Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που εκδηλώνεται διαφορετικά στον καθένα και, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και ειδική φροντίδα από δερματολόγο. Πρόκειται για μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων και του πόρου, δηλαδή του καναλιού μέσω του οποίου διοχετεύεται το σμήγμα στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, τη ράχη και το στήθος. Επειδή η ακμή συνοδεύεται και από αυξημένη παραγωγή λίπους, όσοι πάσχουν από ακμή παραπονούνται συχνά και για λιπαρότητα.

Τι την πυροδοτεί;

Εδώ και πολλά χρόνια επικρατούν διάφοροι μύθοι και εικασίες σχετικά με τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ακμή. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η κατανάλωση σοκολάτας και γενικότερα λιπαρών τροφών, η κληρονομικότητα, το κλίμα, η έλλειψη σωστής υγιεινής και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Οι παράγοντες αυτοί μπορεί, βέβαια, να επιδεινώσουν μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση, όμως τα αίτια της ακμής έχουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο δέρμα. «Η τρέχουσα άποψη υποστηρίζει ότι η κοινή ακμή εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένους ανθρώπους ως αποτέλεσμα της συνδυασμένης δράσης τεσσάρων παραγόντων», μας εξηγεί ο δερματολόγος κ. Στέλιος Αγγελίδης.

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Η απόφραξη των αδένων, που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή της κεράτινης στιβάδας (υπερκεράτωση).
  • Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες.
  • Τα βακτήρια στους σμηγματογόνους αδένες (κυρίως στην περίπτωση της ακμής προπιονικού βακτηρίου).
  • Η φλεγμονή της περιοχής γύρω από τους σμηγματογόνους αδένες.

Τι προκαλεί η ακμή

  • Μαύρα στίγματα (φαγέσωρες) – μικρά, επώδυνα εξογκώματα (βλατίδες)- που σχηματίζονται από τη φλεγμονή των στιγμάτων
  • Εξογκώματα με πυώδες υγρό (φλυκταινίδια)
  • Επώδυνα πιο βαθιά εξογκώματα με φλεγμονή (οζίδια), που πολλές φορές «σπάνε»
  • Κύστεις, φλεγμονώδεις σχηματισμοί σε βάθος, που σχηματίζονται λόγω απόφραξης του σμηγματογόνου πόρου και κατακράτησης μεγάλης ποσότητας σμήγματος
  • Ουλές μαζί με αλλοίωση του χρώματος του δέρματος, δηλαδή βλάβες που μπορούν να παραμείνουν μετά την ακμή.

Πώς θεραπεύεται:

Οι θεραπείες διακρίνονται σε τοπικές και συστηματικές (που λαμβάνονται από το στόμα). Ο δερματολόγος θα αποφασίσει το είδος της θεραπείας ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής. H θεραπεία στοχεύει στην ελάττωση της αυξημένης παραγωγής σμήγματος, στον περιορισμό της δημιουργίας φαγεσώρων, στη μείωση του πληθυσμού του βακτηρίου που προκαλεί την ακμή και στην εξάλειψη της φλεγμονής. Τοπική θεραπεία Στην ήπια ακμή, η τοπική μόνο θεραπεία με κρέμες αρκεί για τη βελτίωση της κατάστασης. Xρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη και κερατολυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Στα πρώτα υπάγονται το υπεροξείδιο του βενζολίου και τα τοπικά αντιβιοτικά και στα δεύτερα το ρετινοϊκό οξύ και το αζελαϊκό οξύ. Συστηματική θεραπεία Αυτή μπορεί να δοθεί είτε παράλληλα με την τοπική θεραπεία είτε μόνη της, κυρίως στη μέτρια και σοβαρή μορφή της νόσου. Έτσι χορηγούνται αντιβιοτικά, ανάμεσα στα οποία σημαντική θέση κατέχουν οι τετρακυκλίνες, η ερυθρομυκίνη και η γενταμυκίνη. Σημαντική εξέλιξη στη θεραπεία της μέτριας και σοβαρής μορφής ακμής αποτελούν τα ρετινοειδή (παράγωγα του ρετινοϊκού οξέος) και κυρίως η ισοτρετινοΐνη, η οποία έχει πολύ καλά θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που προκαλεί, πρέπει να δίνεται υπό τη στενή παρακολούθηση του δερματολόγου. Οι θεραπείες στο ιατρείο Οι θεραπείες έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την υγεία του σμηγματογόνου πόρου. Μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για καλύτερα αποτελέσματα. Ανάλογα με τη βαρύτητα της ακμής και την έκτασή της, ο δερματολόγος θα κρίνει ποια είναι πιο κατάλληλη θεραπεία για σένα.

Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες είναι:

Laser: Η θερμική ενέργεια του λέιζερ διεισδύει κάτω από την επιδερμίδα χωρίς να αυξάνει τη θερμοκρασία στην επιφάνειά της. Έτσι επιδρά στους σμηγματογόνους πόρους και τους αναγκάζει να συρρικνωθούν και να παράγουν λιγότερο σμήγμα. Παράλληλα, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας εξουδετερώνει το βακτήριο της ακμής. Για ακμή μέτριου βαθμού χρειάζονται περίπου τέσσερις συνεδρίες, σε απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους.

Φωτοδυναμική θεραπεία: Η διαφορά της από την απλή θεραπεία με λέιζερ είναι στον ευαισθητοποιό παράγοντα που απλώνεται στο δέρμα πριν από την εφαρμογή, την ουσία, δηλαδή, που αυξάνει την απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας. Το φως δρα ακριβώς πάνω στον άρρωστο πόρο και καταστρέφει το βακτήριο που ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του. Οι εφαρμογές επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα για χρονικό διάστημα 2 μηνών.

Χημικά πίλινγκ: Τα νεκρά κερατινοκύτταρα που στοιβάζονται στον πόρο και εμποδίζουν την απελευθέρωση του σμήγματος, απομακρύνονται με τη βοήθεια των κατάλληλων οξέων. Τα οξέα αυτά όχι μόνο επιδρούν στις κυριότερες αιτίες δημιουργίας της ακμής, αλλά συγχρόνως, χάρη στην απολεπιστική τους δράση, αποκαλύπτουν μια καινούργια, φρέσκια επιδερμίδα. Επαναλαμβάνεται μία ή δύο φορές το μήνα, επί 3 έως 6 μήνες.

Μικροδερμοαπόξεση: Στις περιπτώσεις που αντενδείκνυται το πίλινγκ ή που τα νεκρά κύτταρα αντιστέκονται στη χημική του δράση, τότε επιστρατεύεται η μικροδερμοαπόξεση. Μια συσκευή που εκτοξεύει μικροκρυστάλλους αργιλίου βομβαρδίζει την επιδερμίδα και στη συνέχεια τους συγκεντρώνει ένας αναρροφητήρας. Το δέρμα παράγει καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και αποκτά όψη φρέσκια και υγιή, απαλλαγμένη από σπυράκια, ατέλειες και σημάδια από ακμή. Η μικροδερμοαπόξεση εφαρμόζεται κάθε 20 έως 30 ημέρες, επί 2 μήνες, όσο, δηλαδή, διαρκούν 2 κύκλοι κυτταρικής ανανέωσης του δέρματος.

Ντρέπεσαι για το πρόσωπό σου; Νιώθεις αμήχανα και αποφεύγεις τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τον καθρέφτη; Σε μια εποχή που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση, οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ατέλεια γεμίζει άγχος και ανησυχία τους εφήβους και τους γεννά έντονα συναισθήματα λύπης και ντροπής. «Ανάμεσα στις πάρα πολλές και συγκλονιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ενός εφήβου ή μιας έφηβης», μας εξηγεί η συμβουλευτική ψυχολόγος κ. Λουίζα Βογιατζή, «η εμφάνιση της ακμής είναι μία από τις πιο δυσάρεστες. Παραμορφώνει το πρόσωπο και είναι σαν να κραυγάζει: “Εδώ κάτι παράξενο συμβαίνει”. Εντείνει το ήδη υπάρχον συναίσθημα της ντροπής που διακατέχει τους εφήβους και την άβολη αίσθηση που έχουν με το σώμα και τον εαυτό τους που αλλάζει. Είναι μία αναπόφευκτη και πολλές φορές οδυνηρή κατάσταση, και το μόνο που παρηγορεί, ενδυναμώνει και στηρίζει τους εφήβους, με ακμή ή χωρίς, είναι η συντροφιά των άλλων εφήβων, ακριβώς επειδή βρίσκονται στην ίδια μοίρα, μιλούν την ίδια γλώσσα, αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες». Και οι γονείς τι πρέπει να κάνουν; Μήπως αντιδρούν με λάθος τρόπο; «Οι γονείς πολλές φορές αντιδρούν με υπερβολική ανησυχία σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των έφηβων παιδιών τους. Τρομάζουν και οι ίδιοι με τις αλλαγές που βλέπουν στο μέχρι πρότινος χαριτωμένο μικρό παιδί τους και γίνονται συχνά πιεστικοί στην προσπάθειά τους να εξαλείψουν τα “σημάδια” των αλλαγών αυτών. Περισσότερο από φάρμακα, καλλυντικά, επισκέψεις σε γιατρούς, βασική ευθύνη των γονιών στην εφηβεία είναι η διατήρηση μιας όσο γίνεται έστω και με αναταράξεις καλής σχέσης με τα παιδιά τους, η συναισθηματική στήριξη προς αυτά και η διαβεβαίωση ξανά και ξανά ότι όλα αυτά τα “συμπτώματα” της εφηβείας, όταν κάνουν τον κύκλο τους, περνάνε».

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού “Vita”.