Περιοδικό “Vita”: Ακμή χωρίς παρακμή.
November 28, 2015
Περιοδικό “Like”: Μαρία Κορινθίου και τα μυστικά ομορφιάς της.
November 28, 2015
Περιοδικό “Vita”: Ακμή χωρίς παρακμή.
November 28, 2015
Περιοδικό “Like”: Μαρία Κορινθίου και τα μυστικά ομορφιάς της.
November 28, 2015

“mylook.gr” Αιτίες της τριχόπτωσης.

Αιτίες & αντιμετώπιση

Η τρίχα είναι ένα ζωντανό στοιχείο του ανθρώπινου οργανισμού. Τα μαλλιά μας καθημερινά αναπτύσσονται, μακραίνουν, πέφτουν και έπειτα ξαναγεννιούνται. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές κατά τη διάρκεια ζωής μας. Στην περίπτωση της τριχόπτωσης καθημερινά χάνουμε περισσότερες τρίχες σε αριθμό, από τις 100 – 150 που είναι το φυσιολογικό όριο.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες της τριχόπτωσης;

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες (σε πολύ μικρότερο ποσοστό) μπορούν να εμφανίσουν τριχόπτωση λόγω γενετικής προδιάθεσης. Η κληρονομικότητα, ορμονικοί λόγοι, αλλά και η εποχή μπορεί να είναι κάποιες από τις αιτίες. Επίσης το καθημερινό άγχος και η διατροφή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά και πολλές φορές να δημιουργήσουν ή και να εντείνουν το φαινόμενο της τριχόπτωσης και στα δύο φύλα.

Γενικά όσον αφορά την πρόληψη της τριχόπτωσης βασικό ρόλο παίζει η παρατήρηση. Η απώλεια των τριχών μετά από ένα κούρεμα, οι τρίχες σε διάφορα σημεία (βούρτσα, νεροχύτη, μαξιλάρι) και η διαφορά στην πυκνότητα που παρατηρείται σε σχέση με παλαιότερες φωτογραφίες μπορεί να αποτελούν ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Παρακολουθήστε στενά την εξέλιξη του φαινομένου μέσα σε ένα διάστημα χρόνου, και αν επιμένει συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Πως μπορούμε όμως να προστατευτούμε και να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση;

Η απάντηση είναι σε πολλά επίπεδα, όπως στη μικροκυκλοφορία, στην ενίσχυση της ρίζας της τρίχας και στην ίδια την ίνα της. Η τόνωση και η ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης καθώς θα ενισχύσει την επάρκεια πρωτεϊνών, βασικών λιπαρών οξέων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων που καθιστούν μια πυκνή και δυνατή ίνα της τρίχας. Το αμινοξύ Αργινίνη, ως αναγνωρισμένο αγγειοδιασταλτικό μπορεί να ενισχύσει την μικροκυκλοφορία συνεισφέροντας στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Αγωγές κατά της τριχόπτωσης που περιέχουν συστατικά όπως Aminexil, Γλυκόζη, Βιταμίνη F, Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, άλλες πρωτεΐνες και Ceramides είναι χρήσιμο να αναζητηθούν στις αγωγές αντιμετώπισης της τριχόπτωσης στα πλαίσια των κοσμητολογικών προτάσεων. Όσο νωρίτερα παρακολουθήσετε και δράσετε απέναντι στο πρόβλημα της τριχόπτωσης τόσο το καλύτερο. Αναζητήστε την συμβουλή των ειδικών και χρησιμοποιείτε την αγωγή που επιλέξατε από τα πρώτα συμπτώματα τριχόπτωσης ή αραίωσης των μαλλιών. Επίσης, υπάρχουν στο πλαίσιο φαρμακευτικών αγωγών και συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, που μπορεί να μας προτείνει ο δερματολόγος σε συνδυασμό ή όχι με τα προηγούμενα.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος