Περιοδικό “Κ” – Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, από το Α έως το Ω

Μαρία Κορινθίου
March 6, 2016
Θεατρική πρεμιέρα – “Sweet Charity”
March 31, 2016
Μαρία Κορινθίου
March 6, 2016
Θεατρική πρεμιέρα – “Sweet Charity”
March 31, 2016

Περιοδικό “Κ” – Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, από το Α έως το Ω

 

Οι αιτίες εμφάνισης και οι τρόποι αντιμετώπισης μιας χρόνιας δερματοπάθειας, που μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους πιο ψυχρούς μήνες του χρόνου.

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, απολέπιση και αρκετές φορές κνησμό. Είναι αρκετά συχνή, γι’ αυτό και αποτελεί τον τέταρτο συνηθέστερο λόγο επίσκεψης σε δερματολόγους. Περίπου το 3% του πληθυσμού παρουσιάζει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η οποία όμως εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες. Συνήθως προσβάλλε άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, αλλά και βρέφη κάτω των τριών μηνών (το λεγόμενο cradle cap).

Που εμφανίζεται;

Εντοπίζεται σε περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες με έντονη δραστηριότητα, όπως στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο (φρύδια, βλέφαρα, μουστάκι, παρειές, μέτωπο), στις μασχάλες, στη βουβωνική περιοχή και στον κορμό. Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνισή της -ορμονικοί, γενετικοί και περιβαλλοντικοί, μεταξύ άλλων. Επιδεινώνεται συνήθως από τις μεταβολές της υγρασίας, τις εναλλαγές των εποχών, το στρες και την κούραση. Επιπροσθέτως, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνισή της το έντονο βούρτσισμα, το πολύ συχνό λούσιμο, η τριβή των μαλλιών και η χρήση ορισμένων προϊόντων περιποίησης μαλλιών, καθώς και τα αιωρούμενα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Ωστόσο στην παθογένεια της  σμηγματορροΐκής δερματίτιδας φαίνεται ότι εμπλέκεται ένας λιπόφιλος μύκητας, το Pityrosporum Ovale, και ενδεχομένως η νόσος να είναι μια φλεγμονώδης… απάντηση στο μύκητα αυτό. Επίσης άτομα με νευρολογικές παθήσεις, όπως η νόσος τουη Parkinson, εμφανίζουν συχνότερα σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, καθώς και άτομα ανοσοκατεσταλμένα (των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα, για διάφορους λόγους, δεν βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας).

dermatitida-01

Για να μη συγχέουμε την πιτυρίδα με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η βασική τους διαφορά είναι ότι η πρώτη αντιπροσωπεύει μαι ήπια μη φλεγμονώδη νόσο, ενώ η δεύτερη -ή άλλιώς ξηροδερμία- είναι φλεγμονώδης.

Πως θα απαλλαγούμε; 

ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ: Για τη θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής των ενηλίκων της κεφαλής των ενηλίκων και των εφήβων προτείνεται λούσιμο 2 – 3 φορές την εβδομάδα με σαμπουάν που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, σουλφιδικό σελήνιο ή κετοκοναζόλη, ενώ για να έχουν αυτά χρόνο να επιδράσουν πρέπει να παραμείνουν στο τριχωτό της κεφαλής περίπου 5 λεπτά.

ΜΕ ΩΦΕΛΙΜΗ ΠΙΣΣΑ: Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν 2 – 3 φορές την εβδομάδα σαμπουάν που περιέχουν εκχυλίσματα πίσσας. Εάν το πρόβλημα είναι έντονο, τα σαμπουάν αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούνται και ημηρεσίως.

ΜΕ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ: Όταν το σαμπουάν δεν μειώνει τα συμπτώματα, τότε δίδεται μια λοσιόν κορτικοειδούς, η οποία συνήθως τοποθετείται 1 – 2 φορές ημερησίως για 7 – 10 ημέρες.

 

dermatitida