“TLife”: Κυτταρίτιδα: Όσα δεν έχεις ακούσει ποτέ ξανά για την όψη φλοιού πορτοκαλιού!

asist.gr: Μαύροι Κύκλοι: Υπάρχει λύση για να γίνουν παρελθόν
May 14, 2020
asist.gr: Τι πρέπει να κάνεις για να μην αποκτήσεις ποτέ ρυτίδες στο λαιμό!
May 28, 2020
asist.gr: Μαύροι Κύκλοι: Υπάρχει λύση για να γίνουν παρελθόν
May 14, 2020
asist.gr: Τι πρέπει να κάνεις για να μην αποκτήσεις ποτέ ρυτίδες στο λαιμό!
May 28, 2020

“TLife”: Κυτταρίτιδα: Όσα δεν έχεις ακούσει ποτέ ξανά για την όψη φλοιού πορτοκαλιού!

Τι είναι κυτταρίτιδα 

Η κυτταρίτιδα είναι μια φλεγμονή που συμβαίνει στο χόριο, στην περιοχή που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα γι’αυτό και πολλές φορές δεν είναι εμφανής με γυμνό μάτι αλλά χρειάζεται να πιέσεις το δέρμα σου για να την δεις. Η κυτταρίτιδα, επίσης, είναι μια κατάσταση η οποία δεν επηρεάζει μόνο τις γυναίκες με παραπανίσια κιλά και αυτό γιατί το τοπικό πάχος δεν είναι η μοναδική αιτία που προκαλεί κυτταρίτιδα. Θα την δεις, λοιπόν, να υπάρχει και σε γυναίκες με πολύ αδύνατα σώματα, σε γυναίκες που γυμνάζονται εντατικά κλπ. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Σου εξηγούμε παρακάτω!

Τα τέσσερα στάδια της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα έχει τέσσερα στάδια: στο πρώτο αν είσαι σε όρθια φάση δεν είναι εμφανής και φαίνεται μόνο αν την πιέσεις. Στο τέταρτο είναι εμφανής είτε είσαι όρθια είτε είσαι καθιστή, χωρίς να κάνεις τίποτα και υπάρχουν και οι ενδιάμεσες φάσεις όπως, για παράδειγμα, όταν είσαι όρθια η κυτταρίτιδά σου να μην είναι εμφανής αλλά όταν θα καθίσεις θα φανεί.

Αν έχεις ένα ή και τα τρία από τα παρακάτω, μπορεί να έχεις και κυτταρίτιδα

  • Τοπικό πάχος
  • Χαλάρωση
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου

Όσον αφορά το τελευταίο part: το αίμα μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και διατηρεί τα κύτταρα ζωντανά. Όταν το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά αυτομάτως δεν πηγαίνει και οξυγόνο στους ιστούς με αποτέλεσμα τα κύτταρα να πεθαίνουν και να αντικαθίστανται από ινώδη ιστό. Όσο για τη λέμφο, όπως έχουμε ξαναπεί, πρόκειται για εκείνο το λευκό υγρό που διατρέχει όλο το σώμα και κάνεις «στάσεις» στους λεμφαδένες όπου είναι τα «εργοστάσια» καθαρισμού των τοξινών. Όταν η λέμφος δεν κινείται σωστά στο σώμα, οι τοξίνες συσσωρεύονται και οι τοξίνες ενισχύουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Τι επιδεινώνει την κυτταρίτιδα

Είναι πράγματα τα οποία λίγο- πολύ έχεις ακούσει ξανά. Εμείς, θα σταθούμε περισσότερο στο πώς! Για παράδειγμα, σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι το κάπνισμα επιδεινώνει την κυτταρίτιδα. Πώς, όμως; Πέρα από το αυτονόητο (το κάπνισμα κάνει κακό), το κάπνισμα εμποδίζει το οξυγόνο να φτάσει στα κύτταρα. Το ίδιο ισχύει και για τα στενά τζιν! Όταν φοράς στενά ρούχα τότε το αίμα και η λέμφος δεν κυκλοφορούν σωστά και κατά τον ίδιο τρόπο το αίμα που μεταφέρει το οξυγόνο δεν κυκλοφορεί σωστά και άρα το οξυγόνο δεν μπορεί να φτάσει εκεί που πρέπει. Φαντάσου κάτι σαν… να έχεις τσακίσει το λάστιχο που ποτίζεις! Την κυτταρίτιδα επίσης επιδεινώνει η κακή στάση του σώματος και της λεκάνης: πολλές φορές όταν καθόμαστε σταυροπόδι πιέζουμε τους γλουτούς από τη μια μεριά και από αυτή τη μεριά εμφανίζουμε περισσότερη κυτταρίτιδα, ακριβώς γιατί εμποδίζουμε την κυκλοφορία. Τσέκαρέ το! Όσο για την κακή διατροφή, τα αναψυκτικά κλπ. είναι πράγματα αυτονόητα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις εδώ είναι ότι ακόμη και τα light ή sugar free αναψυκτικά εντείνουν την κυτταρίτιδα γιατί μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη αλλά περιέχουν άλλα γλυκαντικά. Τέλος, ένας παράγοντας που επιδεινώνει την κυτταρίτιδα είναι η δυσκοιλιότητα ακριβώς γιατί συσσωρεύονται τοξίνες.

Πώς λειτουργούν οι κρέμες και τα συμπληρώματα διατροφής

Οι κρέμες έχουν στόχο να διεγείρουν την μικροκυκλοφορία. Για να το πετύχουν αυτό περιέχουν συστατικά όπως είναι η καψαϊκίνη ή μενθόλη που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος. Από την άλλη, τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν στην σύνθεσή τους διουρητικά συστατικά όπως είναι ο ανανάς προκειμένου να αποβάλλουμε τις τοξίνες.

Πώς λειτουργεί το dry brushing

Δεν είναι η πρώτη φορά που σου γράφουμε για το dry brushing και δεν θα είναι η τελευταία. Λατρεύουμε αυτή την τεχνική ίσως και περισσότερο από την Gwyneth Paltrow που την έκανε γνωστή. Πώς γίνεται και πώς λειτουργεί το dry brushing; Το κάνεις πριν το μπάνιο σε στεγνή επιδερμίδα με μια σκληρή βούρτσα. Η κίνηση είναι από κάτω προς τα πάνω και σκοπό έχει να «σπρώξεις» τη λέμφο προς τους λεμφαδένες. Σε όλο μας το σώμα λεμφαδένες υπάρχουν πίσω από τα γόνατα, την κοιλιά, την βουβωνική χώρα τις μασχάλες και την κλείδα. Γι’ αυτό το λόγο οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις είναι προς τα εκεί. Μπορείς να το κάνεις 2-3 φορές την εβδομάδα ή και κάθε μέρα όπως η Miranda Kerr. Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα μάλιστα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα έλαιο πριν για να βοηθήσεις την κίνηση.

Θεραπείες στο ιατρείο

Ο δερματολόγος είναι αυτός που θα εντοπίσει την αιτία που σου προκαλεί κυτταρίτιδα και θα σου προτείνει την σωστή θεραπεία. Για παράδειγμα, αν η αιτία είναι η χαλάρωση τα νήματα μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης, πολύ συχνά ακούγεται και η μεσοθεραπεία που βοηθά πολύ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο δερματολόγος σου είναι αυτός που θα σου προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία ιατρείου για εσένα.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στο “TLife.gr”.