“Queen.gr”: Botox: Αυτές είναι οι αιτίες που κάνουν το αποτέλεσμα και τη διάρκειά του να διαφέρει

Πλαστικές επεμβάσεις τα ΝΑΙ και τα ΌΧΙ – Στέλιος Αγγελίδης – Sigma Tv
September 25, 2019
“TLife”: Τι είναι οι πανάδες, γιατί βγαίνουν και πώς τις ξεφορτώνεσαι!
November 4, 2019

“Queen.gr”: Botox: Αυτές είναι οι αιτίες που κάνουν το αποτέλεσμα και τη διάρκειά του να διαφέρει

Από τις πιο δημοφιλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες αντιγήρανσης που άλλαξαν τα δεδομένα της αισθητικής ιατρικής είναι το Βotox. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Είναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη.

«Το botox είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ιατρική πάνω από 35 χρόνια με πλήθος κλινικών μελετών να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του. Στην κοσμητική δερματολογία, το botox χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης» μας λέει ο δερματολόγος κ. Στέλιος Αγγελίδης.

Τελευταία όμως έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του Βotox. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η πληθώρα σκευασμάτων αμφιβόλου προέλευσης αλλά και συστατικών, που κυκλοφορούν στην αγορά, η εφαρμογή των οποίων έχει προκαλέσει προβλήματα σε ασθενείς.

Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα. Η κάθε θεραπεία γίνεται μεταξύ 3-6 μηνών. Το διάστημα εξαρτάται από το βαθμό της υπερτροφίας και της συσπαστικότητας των μυών στους οποίους εγχύεται η τοξίνη.

Οι περισσότεροι γιατροί, αρχικά, συνιστούν να επαναλαμβάνεται η θεραπεία κάθε 4 μήνες. Κάποιες φορές δεν είναι ίδιο το αποτέλεσμα και η διάρκεια της θεραπείας.

Τι φταίει; Ο γιατρός, το υλικό, η αραίωση του, ή κάτι άλλο;

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι η κυριότερη αιτία ενός κακού αποτελέσματος, είναι η έγχυση που γίνεται από μη ειδικό γιατρό. Δεν υπάρχει σωστή κατανόηση της ανατομίας του προσώπου, της αντίδρασης των μυών καθώς και της συμπεριφοράς του δέρματος ως ενιαία οντότητα που μόνο εξειδικευμένοι δερματολόγοι έχουν.

Όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες:

1. Η τοξίνη (η ουσία) δεν είναι πάντα η ίδια, επειδή παράγεται από βακτήρια που ποτέ δεν είναι ίδια. Οι μικροδιαφορές παίζουν ρόλο τόσο στη διάρκεια του αποτελέσματος, όσο και στην εικόνα μας.

2. Η ουσία (τοξίνη) είναι πολύ ευαίσθητη και από τον τόπο παραγωγής της έως το ιατρείο χρειάζεται κατάλληλες συνθήκες ψύξης. Στην μεταφορά από το εργοστάσιο παραγωγής στις φαρμακαποθήκες των διάφορων χωρών και από εκεί στο ιατρείο, μπορεί να μην υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

3. Από τη στιγμή της εφαρμογής μέχρι την ενδοκυττάρωση της ουσίας (2ο – 3ο 24ωρο), η θερμοκρασία της υπό θεραπείας περιοχής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει της θερμοκρασίας της φυσιολογικής 36,6 – 37° C.

4. Η έγχυση της ουσίας θα πρέπει να είναι ενδομυϊκά. Σε οποιαδήποτε άλλο βάθος ή μια μικρή τριχοειδική αιμορραγία κατά την έγχυση, μπορεί να μετακινήσει κατά χιλιοστά την ουσία, με επίπτωση ελαφρώς στην εικόνα του αποτελέσματος.

5. Οι επανειλημμένες σωστές εγχύσεις της ουσίας σε σωστές χρονικές στιγμές σταδιακά βελτιώνουν την εικόνα του προσώπου γιατί αποδυναμώνουν τους μύες που είναι καθελτήρες και κατεβάζουν το πρόσωπο, αφήνοντας ελεύθερους να κινηθούν και να αιματωθούν οι ανελκτήρες (αυτούς που ανεβάζουν το πρόσωπο). Επομένως οικειοποιούμαστε την βελτιωμένη αυτή εικόνα και επιθυμούμε περαιτέρω βελτίωση, κάτι που δεν μπορεί η ουσία να πετύχει.

6. Κατά τις επανειλημμένες εγχύσεις της ουσίας, σε ορισμένα άτομα δημιουργούνται παράλληλες συνάψεις / δυνατότητα κάποιου βαθμού κίνησης των μυών, χωρίς δημιουργία αντιαισθητικής ρυτίδωσης (καλύτερο Botox).

7.Υπάρχουν και περιπτώσεις που έχουμε ανάπτυξη αντισωμάτων από μη σωστό φάρμακο ή από λάθος αραιώσεις ή από πιο συχνές εγχύσεις.

Όλα τα παραπάνω έχουν επίδραση περισσότερο στην διάρκεια του αποτελέσματος, παρά στην εικόνα του προσώπου.

«Η τιμή του φαρμάκου που διατίθεται στα φαρμακεία έχει συγκεκριμένη τιμή, επομένως ας προβληματιστούμε με τι επιτρέπουμε στον γιατρό μας να εγχύσει όταν το απαιτούμενο ποσό για την θεραπεία είναι αρκετά χαμηλό. Μπορεί λοιπόν συγκεκριμένες θεραπείες να είναι πιο οικονομικές σε σχέση με άλλες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να πρόκειται για φάρμακο χωρίς έγκριση. Εν κατακλείδι όταν η εφαρμογή γίνεται από πιστοποιημένο ιατρό, χρησιμοποιείται το αυθεντικό σκεύασμα και η κατάλληλη τεχνική, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και απόλυτα ασφαλή» μας εξηγεί ο Στέλιος Αγγελίδης.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στο “Queen.gr”.

Pin It on Pinterest

Share This