Εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ασφαλές μαύρισμα χωρίς καψίματα και γήρανση

asist.gr: Τι πρέπει να κάνεις για να μην αποκτήσεις ποτέ ρυτίδες στο λαιμό!
May 28, 2020
Vaser Shape – Στέλιος Αγγελίδης – Open tv
June 11, 2020
asist.gr: Τι πρέπει να κάνεις για να μην αποκτήσεις ποτέ ρυτίδες στο λαιμό!
May 28, 2020
Vaser Shape – Στέλιος Αγγελίδης – Open tv
June 11, 2020

Εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Ασφαλές μαύρισμα χωρίς καψίματα και γήρανση

Με την καραντίνα, όλοι έσπευσαν στις παραλίες να χαρούν τον ήλιο. Ειδικά οι γυναίκες επιδιώκουν γρήγορο μαύρισμα και ξεχνούν πως όταν δεν βάζουν τα σωστά αντηλιακά, εκτός από κάψιμο του δέρματος, οδηγούνται σε πρόωρη γήρανση.

Κατ’αρχάς, τον χειμώνα το αντηλιακό μπορεί να μπουκώσει το δέρμα αν δεν το έχει δώσει ένας δερματολόγος. Το καλοκαίρι όμως μπορεί το αντηλιακό να αντικαταστήσει μια άλλη κρέμα, καθώς είναι και ενυδατικό. Οπότε διαλέγουμε το σωστό αντηλικακό για κάθε δέρμα και αφαιρούμε την ενυδατική κρέμα. Μια γυναίκα, αφού καθαρίσει το πρόσωπό της, μπορεί να βάλει την αντηλιακή της, χωρίς να ακολουθήσει κρέμα ημέρας. Υπάρχουν και εταιρείες που βγάζουν αντηλιακά με χρώμα, ώστε να μην χρειάζεται η γυναίκα μεϊκ-απ. Στην παραλία μάλιστα, επειδή ιδρώνουμε, καλό είναι να μην παγαίνουν οι γυναίκες βαμμένες. Το μεϊκ-απ, επειδή περιέχει ταλκ, φράζει τους πόρους και με τον ιδρώτα αυτοί κλείνουν και δημιουργούνται σπυράκια στο πρόσωπο. Όταν είμαστε στην πόλη, καλό είναι να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας κάθε 3-4 ώρες. Όταν όμως είμαστε στην παραλία, το ανανεώνουμε κάθε 1 ώρα. Αν όμως βουτήξουμε στη θάλασσα, μόλις βγούμε έξω, ξεπλενόμαστε σε γλυκό νερό, ταμπονάρουμε το δέρμα, ειδικά το πρόσωπο και ξαναβάζουμε αντηλιακό. Δεν βάζουμε αντηλιακό στο δέρμα πάνω από το αλάτι, κάθως μπλοκάρει την απορρόφηση. Στα παιδιά μέχρι 3 ετών δεν βάζουμε χημικά φίλτρα, γιατί φοβόμαστε δερματίτιδες, αλλά βάζουμε φυσικά φίλτρα και λειτουργούν σαν block.

Είναι όμως ασφαλείς άλλες μέθοδοι μαυρίσματος, όπως το σολάριουμ ή οι κρέμες που κυκλοφορούν για μαύρισμα χωρίς ήλιο;

Αν γίνεται το σολάριουμ με φειδώ για 1-2 συνεδρίες, δεν είναι επικίνδυνο. Αρκεί να είναι καθαρά τα φίλτρα στο κέντρο που θα το κάνει κάποιος. Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος, όπως οι κρέμες, δεν προκαλούν μαύρισμα, απλώς χρειάζεται σωστή χρήση ώστε να μη γίνουν δυσχρωμικές αλλοιώσεις. Πρέπει όμως να έχει προηγηθεί ένα βαθύ πίλινγ δέρματος. Με σφουγγάρι ή scrub.

Ποιο είναι όμως το πιο συχνό λάθος που κάνουν κάποιοι και καίγονται στα πρώτα μπάνια;

Δεν ανανεώνουν συχνά το αντηλιακό και δεν κάνουν προοδευτική έκθεση στον ήλιο και καίγονται, όπως το κοτόπουλο, απ’ έξω ενώ μέσα είναι άσπροι. Θεωρούν οτι μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να μαυρίσει το δέρμα. Όχι. Καίγεται το δέρμα. Άρα έχεις καψάλισμα του δέρματος, το οποίο σε 2-3 μέρες θα φύγει, αλλά έχει μείνει η επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία που οδηγεί σε γήρανση.

Επίσης, καθώς ζούμε σε μια ηλιόλουστη χώρα όλο τον χρόνο, η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας για τη βιταμίνη D γίνεται και από όλα τα σημεία του σώματός μας και σε ώρες που δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία, όπως από τα χέρια μας όταν περπατάμε ή οδηγάμε το αυτοκίνητό μας. Η έλλειψη λοιπόν της επίμαχης βιταμίνης που παρατηρείται δυστυχώς στην χώρα μας, είναι ενδογενής, μάλλον τοπογραφικής προόελευσης.

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ