“BHMagazino”: Στέλιος Αγγελίδης – Αναίμακτη ομορφιά

Botox – Στέλιος Αγγελίδης – SigmaTv
April 1, 2017
“www2.star.gr”: Στέλιος Αγγελίδης – Κακές καθημερινές συνήθειες
May 27, 2017
Botox – Στέλιος Αγγελίδης – SigmaTv
April 1, 2017
“www2.star.gr”: Στέλιος Αγγελίδης – Κακές καθημερινές συνήθειες
May 27, 2017

“BHMagazino”: Στέλιος Αγγελίδης – Αναίμακτη ομορφιά

Μπορεί να υπάρξει πλαστική χωρίς χειρουργική; Οι νέες τεχνικές (με τα ενέσιμα να κυριαρχούν) αφήνουν τη «Nip/Tuck» εποχή στο παρελθόν – Τα κάλλη δεν χρειάζονται πλέον πόνο!

 Ηταν αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν η λέξη «λίφτινγκ» άρχισε δειλά να ακούγεται από τις εκπροσώπους του αθηναϊκού enfant gâté. Ηταν η εποχή που οι κυρίες χαιρέκακα αναρωτιόνταν για την ηλικία της Αλίκης Βουγιουκλάκη και τη σχέση της με το νυστέρι. Ηταν η εποχή που η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό ήταν ακόμη θέμα ταμπού. Κάπως έτσι ίσως δικαιολογούνταν και τα συχνά ταξίδια του περίφημου γάλλου πλαστικού χειρουργού Ζιφόν στην Αθήνα. Συναντούσε τις πελάτισσές του για μια πρώτη εκτίμηση και λίγες ημέρες αργότερα εκείνες έφευγαν «για ένα μικρό ταξίδι αναψυχής» στη Λυών, όπου είχε έδρα το ιατρείο του. Οταν επέστρεφαν από τις ολιγοήμερες διακοπές τους, οι άσπονδες φίλες τους προσπαθούσαν να διακρίνουν τις καλά κρυμμένες ουλές πίσω από τα αφτιά τους.

Σήμερα αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η κυριαρχία της εικόνας μέσω Ιnstagram και Facebook, με τις διάσημες κυρίες να αποκαλύπτουν απενοχοποιημένα τις πλαστικές επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί, οδηγεί τη μέση γυναίκα στο να συστήνει τον πλαστικό της όπως ακριβώς παλαιότερα θα πρότεινε την αισθητικό της. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, εδώ που τα botox parties δεν είναι θεσμός, μια Ελληνίδα με σχετική οικονομική άνεση μπορεί να εξασφαλίσει 200 ευρώ για το μαγικό τσίμπημα που θα απαλύνει τις ρυτίδες γύρω από τα μάτια της. «Το βλέπω και ως μια επαγγελματική επένδυση» μου εκμυστηρεύτηκε πριν από μερικές ημέρες μια 40χρονη γνωστή που βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. «Μια βελτίωση της εμφάνισής μου θα με βοηθήσει να βρω πιο εύκολα δουλειά, καθώς θα δείχνω νεότερη». Την ίδια στιγμή η γενιά των 55άρηδων και άνω είναι αποφασισμένη να παγώσει τον χρόνο, και στην Αμερική ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για τις «grandmas» που είναι ταυτόχρονα και «glam-mas» (όπως η Τζέιν Φόντα, η Γκόλντι Χόουν κ.ο.κ.).

Ισως ένας ακόμη λόγος που οι επισκέψεις στον πλαστικό χειρουργό έχουν αυξηθεί είναι η νέα μορφή που παίρνει πλέον η ίδια η πλαστική χειρουργική με τις νέες, ανώδυνες τεχνικές οι οποίες συνεχώς αναδύονται και δεν απαιτούν καν χειρουργείο. Το νυστέρι φαίνεται όλο και περισσότερο να μπαίνει στην άκρη και αν το τηλεοπτικό «Nip/Tuck» γυριζόταν στις μέρες μας θα βλέπαμε όλο και λιγότερο τους δύο γοητευτικούς πρωταγωνιστές/ιατρούς να ιδρώνουν εν μέσω splatter χειρουργείων. Botox, μεσοθεραπείες και υαλουρονικό οξύ, ενέσιμες λιποδιαλύσεις, σύσφιγξη με ραδιοσυχνότητες, νήματα και κάθε λογής τεχνικές είναι εδώ για να εξασφαλίσουν μια ανώδυνη ομορφιά χωρίς νυστέρι.
Ενδεικτικά, οι μη επεμβατικές μέθοδοι καταλαμβάνουν σχεδόν το 45% του συνόλου των αισθητικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2015 στις ΗΠΑ, με τους ασθενείς να ξοδεύουν για αυτές πάνω από 13 δισ. δολάρια. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτήν την τάση, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών (ASPS) οι μη επεμβατικές μέθοδοι που «παγώνουν» το τοπικό πάχος αυξήθηκαν κατά 5% το 2016, ομοίως και οι μη επεμβατικές μέθοδοι για τη σύσφιγξη. Οπως αναφέρει και ο γνωστός αμερικανός πλαστικός χειρουργός δρ Αντονι Γουν: «Το μέλλον της πλαστικής χειρουργικής είναι η μη χειρουργική».

Στο ίδιο μήκος κύματος απαντά και ο δερματολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής του Κέντρου Κοσμητικής Δερματολογίας «Νarcissus» Στέλιος Αγγελίδης, τον οποίο συναντώ στο ιατρείο του. «Ναι, νομίζω ότι πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για μια κυριαρχία των μη αιματηρών θεραπειών, των λεγόμενων “lunchtime treatments” (σ.σ.: θεραπείες στο μεσημβρινό διάλειμμα για φαγητό). Ο ενδιαφερόμενος έρχεται στο ιατρείο, κάνει τη θεραπεία του και επιστρέφει στη δουλειά του. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν πολλές φορές ισοδύναμα αποτελέσματα με το χειρουργείο, άλλες φορές το ξεπερνούν κιόλας. Το botox μάς λύνει τα προβλήματα στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στην περιοχή γύρω από τα μάτια, έχοντας αντικαταστήσει το λεγόμενο “ανώτερο λίφτινγκ”. Στην περιοχή κάτω από τα μάτια, όπου με την πάροδο του χρόνου έχει υποχωρήσει ο όγκος, μπορούμε να κάνουμε αναδιαμόρφωση με τη βοήθεια του υαλουρονικού οξέος ή με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP. Πρόκειται για την τεχνική που προσωπικά ονομάζω Vampir Lift .

– Autosoma. Τι περιλαμβάνει; Λαμβάνουμε μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή και στη συνέχεια πραγματοποιείται φυγοκέντρηση για να απομονωθεί το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα. Στη συνέχεια επανεγχέεται στο πρόσωπο για να ενεργοποιήσει τους ινοβλάστες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να παράγουν νέες πρωτεΐνες και έτσι το δέρμα ανακτά το φυσικό του σφρίγος, την ελαστικότητά του και τον αρχικό του όγκο. Την ίδια στιγμή, τα απλά νήματα μπορούν να δώσουν λύση στις περιστοματικές ρυτίδες, ενώ τα ανελκτικά νήματα στο περίγραμμα του προσώπου. Οσο για τον λαιμό, η πρώτη θεραπεία εκλογής είναι το χειρουργείο. Για μια γυναίκα, όμως, που θέλει να το αποφύγει, υπάρχει το botox – Nefertiti (εγχέουμε botox κατά μήκος της κάτω γνάθου, καθώς και κάτω από την πλευρά του λαιμού, κατά μήκος του μυώδους πλατύσματος). Kαι για το σώμα υπάρχουν πάρα πολλές μη επεμβατικές μέθοδοι που μπορούν να δώσουν λύση για την αποφυγή του χειρουργείου. Για τη μείωση του τοπικού πάχους, για παράδειγμα, προσωπικά χρησιμοποιώ τη μέθοδο Vaser Shape. Είναι η μοναδική τεχνολογία με έγκριση του FDA για την καταστροφή των λιποκυττάρων που αντικαθιστά τη λιποαναρρόφηση».

Εξερευνώντας τον κόσμο των μη επεμβατικών μεθόδων παρατηρείς σχεδόν ότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει και μια λύση, με τον κάθε γιατρό να έχει αναπτύξει τις δικές του τεχνικές. Ομως στο πολυσύνθετο αυτό τοπίο ο ασθενής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή γιατρού, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την τεχνική, την τεχνογνωσία και τα υλικά που αυτός χρησιμοποιεί.
Το θετικό, πάντως, με τις πλαστικές επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια είναι ότι όλοι επιζητούν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Τα κακόγουστα υπερμεγέθη μπούστα φαίνεται για την ώρα να έχουν εγκαταλειφθεί – ακόμη και η ίδια η βετεράνος του αθλήματος, η Πάμελα Αντερσον, αφαίρεσε τα ενθέματά της – και το ζητούμενο είναι πλέον ένα πιο αθλητικό κορμί στο πρότυπο της Τέιλορ Σουίφτ. «Παρατηρώντας τα στατιστικά στοιχεία φέτος διαπίστωσα ότι έχουμε μια αύξηση περίπου της τάξεως του 15% στην αφαίρεση των ενθεμάτων στήθους στην Αμερική και αντικατάστασή τους με μικρότερα» αναφέρει η Βίλλυ Ροδοπούλου. «Παράλληλα διαπιστώνω μια τάση τα τελευταία χρόνια για σμιλεμένα χέρια και μπράτσα. Σε αυτό ίσως συντέλεσαν και τα γυμνασμένα άκρα της Μισέλ Ομπάμα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η κρυολιπόλυση μπορεί να βοηθήσει, και αν προχωρήσουμε σε πιο επεμβατικές μεθόδους μπορούμε να μιλήσουμε για λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες. Βέβαια, σε περιπτώσεις έντονης χαλάρωσης, το χειρουργείο της βραχιονοπλαστικής δεν μπορεί να αποφευχθεί. Είναι ωστόσο σαφές ότι όλοι ζητούν πλέον το φυσικό αποτέλεσμα και ευτυχώς προς αυτήν την κατεύθυνση έχει βοηθήσει και η εξέλιξη των τεχνικών. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι το τελικό αποτέλεσμα έγκειται στην προσωπική αισθητική του γιατρού. Ευτυχώς στην Ευρώπη σε γενικές γραμμές δεν περάσαμε ποτέ στα άκρα. Στην Αμερική τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια τάση υπερβολής που πλέον ξεπεράστηκε. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως ακόμη με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και του Αραβικού Κόσμου. Μάλιστα, πολλές φορές κάνω ένα τεστ στον εαυτό μου. Στα διεθνή συνέδρια, παρατηρώντας τα πρόσωπα των συναδέλφων, μαντεύω τη χώρα καταγωγής τους προτού ακόμη μου μιλήσουν».
Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγάπη προς το φυσικό αποτέλεσμα γνωρίζει μόνο μία εξαίρεση και αυτή οφείλεται στον οδοστρωτήρα που ονομάζεται Κιμ Καρντάσιαν. Η περίφημη αυξητική γλουτών είναι τάση στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Ευτυχώς η Γηραιά Ηπειρος κρατά ακόμη σθεναρή αντίσταση.
Και ενώ η μάχη για διαρκή νεότητα και διαχρονική ομορφιά μαίνεται, ο παραμορφωτικός καθρέφτης της κακιάς μητριάς από το παραμύθι της Χιονάτης εξακολουθεί να θέτει επίμονα ερωτήματα: «Ποια είναι η ομορφότερη;». «Ποια είναι η νεότερη;». Πολλοί είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να παγώσουν τον χρόνο. Εχουν πλέον αρκετά όπλα στη φαρέτρα τους για να επιτύχουν το μαγικό αποτέλεσμα. Φτάνει να είναι επιλεκτικοί και υποψιασμένοι, γιατί το δηλητηριασμένο μήλο παραμονεύει.
 

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στο  BHMAgazino – tovima.gr