Laser Tattoo

laser_tatoo

Τα τατουάζ γίνονται συνήθως για διακοσμητικούς σκοπούς, μπορούν όμως να είναι αποτελέσματα τραυματισμού ή ακόμα και μιας ιατρικής επέμβασης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που έγιναν, ζητούνται να αφαιρεθούν για αισθητικούς, κυρίως λόγους. Σε μερικές περιπτώσεις η αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη γιατί το άτομο έχει αναπτύξει αλλεργία στη χρωστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο τατουάζ. Στην περιοχή εμφανίζεται δερματίτιδα σαν έκζεμα και ενοχλητική φαγούρα.

Το ερασιτεχνικό τατουάζ το οποίο γίνεται από μη έμπειρο άτομο και πάντα στα πλαίσια της παρέας μπορεί να επιφέρει μοιραίες μολύνσεις όπως ηπατίτιδα, AIDS, κλπ καθώς και ουλές διάφορης διαβάθμισης ενώ το βάθος διείσδυσης των χρησιμοποιούμενων χρωστικών είναι συνήθως ανεξέλεγκτο με αποτέλεσμα να καθιστά την αφαίρεσή του δύσκολη.

Το επαγγελματικό τατουάζ το οποίο γίνεται σε χώρο-κατάστημα δημιουργίας τατουάζ από επαγγελματία στο είδος είναι ασφαλές όσον αφορά τις μολύνσεις εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (αποστείρωση εργαλείων). Όμως ορισμένες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα σε ευαισθητοποιημένα άτομα, ενώ κάποιες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνταν παλιότερα έχουν ενοχοποιηθεί για καρκινογένεση

ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΑΤΟΥΑΖ

Το 50% των ατόμων που έχουν κάνει τατουάζ το έχουν μετανιώσει, ενώ το 30% των ατόμων θέλουν να το αφαιρέσουν. Εμπειρικοί τρόποι.

  • Χρήση καυστικών ουσιών. Χρησιμοποιούνται διάφορα οξέα (Νιτρικό, Θεϊκό, Ακετυλοσιλικυλικό, Ταννικό, Τριχλωροασετικό, Διλχωροασετικό), Νιτρικός Άργυρος κλπ.
  • Ενέσεις ερεθιστικών ουσιών. Όπως γάλα, πιπέρι, σκόρδο, ξύδι κ.λ.π.

Με τις μεθόδους αυτές το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ελεγχθεί. Είναι αντιεπιστημονικοί και αποκρουστικοί τρόποι, που πολλές φορές έχουν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα.

Χειρουργικές Επεμβάσεις.

  • Καυτηριασμός. Μη ελεγχόμενη μέθοδος. Αφήνει σημάδια.
  • LASER.
  • Κρυοχειρουργική με υγρό άζωτο. Μη ελεγχόμενη.
  • Αλατοπόξεση. Χρονοβόρα μέθοδος. Όχι πλήρης. Μακρά θεραπεία.
  • Χειρουργική αφαίρεση και συρραφή. Όταν είναι μικρά σε μέγεθος.
  • Δερμαπόξεση.
  • Χειρουργική αφαίρεση και κάλυψη με λεπτό δερματικό μόσχευμα από άλλη περιοχή του σώματος.

Εάν το τατουάζ είναι επιφανειακό και ομοιόμορφα βαθύ, τότε προτιμάται η δερμαπόξεση.

Η Δερμοαπόξεση (Dermabrasion) γίνεται με την τεχνική του ταυτόχρονου ψεκασμού του τατουάζ με ένα ειδικό ψυκτικό σπρέι το οποίο παγώνει το δέρμα και προκαλεί την αναισθητοποίησή του και της χρήσης ενός ειδικού περιστροφικού ιατρικού εργαλείου το οποίο αφαιρεί τις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος οι οποίες έχουν “εμποτιστεί” με τις χρωστικές του τατουάζ. Είναι ο λιγότερο τραυματικός και γρήγορος τρόπος και μπορεί, αν είναι ανάγκη, να επαναληφθεί. Η όλη επέμβαση δεν πονά καθόλου και διαρκεί από 10-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος του τατουάζ. Το τατουάζ αρχίζει και “ξεθωριάζει” από την πρώτη κιόλας ημέρα και φεύγει σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες. Τις επόμενες 2 ημέρες κάνουμε αλλαγές χρησιμοποιώντας ένα ειδικό διάλυμα σαν μελάνι το οποίο προσροφά το εναπομείναν χρώμα. Εάν είναι βαθύ, τότε η περιοχή του δέρματος με το τατουάζ αφαιρείται με ειδικό εργαλείο – μαχαίρι (δερμοτόμο) και η περιοχή σκεπάζεται με λεπτό δερματικό μόσχευμα από άλλο μέρος του σώματος. Το μόσχευμα το παίρνουμε με ειδικό ηλεκτρικό δερμοτόμο συνήθως από την περιοχή του εσώρουχου, στον γλουτό, για να κλείσει μόνο του, με ανεπαίσθητο ή καθόλου σημάδι.

Τα Λέιζερ (Laser) εκπέμπουν δέσμη φωτός διαφορετικού μήκους κύματος ανάλογα με τον τύπο τους και μπορούν να “απορροφήσουν” συγκεκριμένα χρώματα. Το κακό είναι ότι για ένα τατουάζ μπορεί να χρειαστούν 2 ή 3 διαφορετικά Λέιζερ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα τατουάζ συνήθως αποτελείται από πολλά χρώματα. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα Λέιζερ για τα τατουάζ είναι το Ruby laser και το Q switch ND Yag. Η αφαίρεση ενός τατουάζ με Λέιζερ απαιτεί πάντοτε αρκετές επαναλήψεις- ανά μήνα περίπου- έως ότου φύγει εντελώς. Γίνεται συνήθως με τη χρήση τοπικής αναισθησίας και πολύ πιθανό να χρειαστούν διάφοροι τύποι Λέιζερ ανάλογα με τον αριθμό των χρωμάτων. Τα εξελιγμένα παλμικά Q-Switched LASERS, βασισμένα στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δρουν στο στόχο αφήνοντας σχεδόν ανέπαφο και άθικτο το υπόλοιπο δέρμα. Η ενισχυμένη δέσμη του LASER απορροφάται εκλεκτικά από τα χρωματοφόρα σωματίδια του τατουάζ τα οποία θρυμματίζονται σε μικροσκοπικά κομμάτια, και στη συνέχεια απομακρύνονται από το σώμα μέσω της λεμφικής οδού (φαγοκυτταρώνονται από ειδικά αμυντικά κύτταρα του οργανισμού τα λεγόμενα μακροφάγα). Για την εξάλειψη των διαφορετικών χρωμάτων απαιτείται η χρήση διαφορετικών μηκών κύματος δηλαδή διαφορετικών τύπων Lasers. Η απειροελάχιστη διάρκεια της φωτεινής δέσμης δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στην επιδερμίδα.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1. Πως δρουν τα συγκεκριμένα εξειδικευμένα laser; Το Q – Switched YAG laser παράγει ακτίνα φωτός, η οποία απορροφάται μονάχα από τους κόκκους της χρωστικής, από την οποία αποτελείται ένα τατουάζ. Αυτό προκαλεί την διάσπαση της χρωστικής σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία αποβάλλονται από το σώμα του ατόμου, καθώς φαγοκυτταρώνονται από στοιχεία του αίματος, δηλαδή, το σώμα του ατόμου προκαλείται να αποβάλλει τη χρωστική ως ξένη προς τα συστατικά του δέρματος
2. Πόσο χρόνο διαρκεί μια συνεδρία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση Q – Switched YAG laser; Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως 15 έως 30 λεπτά και εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ.
3. Η θεραπεία είναι επώδυνη; Ο ασθενής αισθάνεται μικρά χτυπήματα στην επιφάνεια του δέρματος, που συνήθως δεν είναι επώδυνα και δεν απαιτείται η χρήση της τοπικής αναισθησίας.
4. Τι βλέπουμε αμέσως μετά τη θεραπεία; Το τμήμα του δέρματος που περιέχει το τατουάζ πρήζεται ελαφρώς, αμέσως μετά την θεραπεία και μπορεί να δημιουργηθούν μικρές κρούστες. Με τη χρήση κατάλληλης αντιβιοτικής αλοιφής, ο ερεθισμός του δέρματος υποχωρεί γρήγορα και το χρώμα του τατουάζ σβήνει σταδιακά σε χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
5. Πόσες θεραπείες χρειάζονται συνολικά; Αυτό εξαρτάται από την ποσότητα της χρωστικής και το βάθος που έχει τοποθετηθεί μέσα στο δέρμα. Ερασιτεχνικά τατουάζ συνήθως χρειάζονται δυο με τέσσερις θεραπείες σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, η μια από την άλλη, ενώ τα επαγγελματικά τατουάζ μπορεί να χρειαστούν έξι με οκτώ θεραπείες και μερικές φορές περισσότερες.
6. Ένα τατουάζ μπορεί να εξαφανιστεί πλήρως από το δέρμα; Σε πολλές περιπτώσεις, ναι. Μπλε, μαύρα και κόκκινα τατουάζ ανταποκρίνονται καλύτερα, ενώ πράσινα τατουάζ σβήνουν πιο αργά και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες. Το κίτρινο χρώμα των τατουάζ δεν ανταποκρίνεται, επίσης, εύκολα. Μερικές φορές, η χρωστική των τατουάζ μπορεί να είναι τοποθετημένη τόσο βαθιά στο δέρμα, που είναι αδύνατο για το σώμα να την απομακρύνει τελείως, αν και μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξασθένιση του χρώματος.
7. Μετά τη θεραπεία αντιμετώπισης τατουάζ με χρήση Q – Switched YAG laser, υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης ουλής στο δέρμα; Με τη χρήση του εξειδικευμένου αυτού τύπου laser, η πιθανότητα δημιουργίας υπερτροφικής ουλής είναι εξαιρετικά χαμηλή αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως.
8. Η συγκεκριμένη θεραπευτική αντιμετώπιση απαιτεί κάποιο χρόνο ανάρρωσης από τον ασθενή; Όχι, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει αμέσως μετά τη θεραπεία, στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος