“TLife”: Ταλαιπωρείσαι από σπυράκια στην πλάτη; Τι να κάνεις για να φύγουν!

“TLife”: Ξεβάφεσαι με βαμβάκι; Διάβασε εδώ!
November 4, 2019
“ilovestyle”: Τι είναι η θεραπεία Vaser Shape και που στοχεύει;
November 5, 2019

“TLife”: Ταλαιπωρείσαι από σπυράκια στην πλάτη; Τι να κάνεις για να φύγουν!

Σπυράκια στην πλάτη: γιατί συμβαίνει

Η ακμή της ράχης όπως λέγεται είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου, το κανάλι μέσω του οποίου το περιεχόμενο που λέγεται σμήγμα διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Επειδή η ακμή συνοδεύεται και από αυξημένη παραγωγή λίπους, τα άτομα που πάσχουν από ακμή προσώπου ή ράχης παραπονούνται συχνά και για λιπαρότητα.

Είναι το συνηθέστερο δερματικό πρόβλημα στους εφήβους αλλά και σε αρκετούς ενήλικες που με μεγάλη αναστάτωση βλέπουν ότι η εφηβική τους ακμή ποτέ δεν τους εγκατέλειψε ή ξαφνικά μετά τα 30 βλέπουν να εμφανίζεται. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι θα έχουν κάποια στιγμή ένα ή περισσότερα σπυράκια είτε στο πρόσωπο είτε στη ράχη.

Διαφορετικά σπυράκια, διαφορετικές βλάβες

Έχουμε διάφορους τύπους βλαβών. Μπορούμε να δούμε φαγέσωρες, δηλαδή τα γνωστά μπιμπίκια που είναι άσπρα ή μαύρα, βλατίδες που είναι τα κόκκινα σπυράκια, οι φλύκταινες που είναι με πύον και τα οζίδια ή κύστες. Οι δύο τελευταίες βλάβες όταν υπάρχουν συνήθως αφήνουν σημάδια ή ουλές. Το ίδιο, όμως, πειράζοντας την πλάτη μας, μπορεί να συμβεί αν ο ασθενής πειράζει τα σπυράκια. Επίσης, μερικοί ασθενείς που έχουν σκούρο δέρμα αναπτύσουν μεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση σαν αποτέλεσμα της ακμής τους.

Τι επιδεινώνει την ακμή της πλάτης

Μια έξαρσή της μπορεί να είναι πριν την περίοδο. Δεν είναι σπάνιο. Η κύηση δεν επηρεάζει με σταθερή επίδραση: άλλοτε την επιδεινώνει και άλλοτε την βελτιώνει την ακμή. Ο ήλιος το καλοκαίρι κάνει καλό λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης που έχει όπως επίσης η θάλασσα λόγω της αντισυπτικής δράσης (χάρη στο ιώδιο και το αλάτι), επίσης και το καλοκαίρι μας κάνει καλό λόγω της διάθεσης που επιδρά πάνω στις ορμόνες που εκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα.

Η προσωπική υγιεινή παίζει μικρό ρόλο στη βαρύτητα της ακμής. Η δίαιτα που έλεγαν πλέον σαν δοξασία δεν γίνεται αποδεκτή. Σε μεγάλα άτομα, κυρίως γυναίκες, βαριά καλλυντικά ελαιώδη όπως λάδια μπορούν να επιδεινώσουν ή να δημιουργήσουν σπυράκια στη ράχη. Επίσης, σπυράκια μπορεί να δημιουργήσουν και κάποιες όχι καλές αντηλιακές κρέμες που λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πολλά φίλτρα είναι λιπαρές κι έτσι μπλοκάρουν το δέρμα της ράχης. Μερικά φάρμακα μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή της ράχης.

Σημαντικό ρόλο παίζει και το επάγγελμα. Η εργασία σε υγρό και θερμό περιβάλλον όπως η τροφοδοσία και το catering δημιουργεί σπυράκια. Αυτοί που δουλεύουν σε κουζίνες ή πλυντήρια όπως και άτομα που ασχολούνται με πετρελαιοειδή, που φοράνε φόρμες σε βενζινάδικα ή σε συνεργεία που δεν αναπνέει το δέρμα έχουν θέματα με σπυράκια στην πλάτη.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η σεξουαλική πράξη βελτιώνει την ακμή αυτή. Το άγχος και τα νεύρα δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο όμως δημιουργούν περισσότερες βλάβες, αν και εφόσον, γιατί αυξάνεται η σμηγματόρροια στο δέρμα.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

Τα περιστασιακά σπυράκια δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Η ήπιας μορφής ακμή ράχης αντιμετωπίζεται με τοπικά σκευάσματα. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν οι βλάβες είναι πιο σοβαρές, δηλαδή όταν υπάρχουν κυστίδια ή οζίδια. Τότε υπάρχει αγωγή συστηματική και έντονη για να προβλέψουμε την αφαίρεση των βλαβών και να προλειφθούν επιπλοκές αυτών (σημάδια, φλεγμονώδη υπερμελάχρωση).

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στο “TLife.gr”.

Pin It on Pinterest

Share This