Κυτταρίτιδα, αίτια & αντιμετώπιση – Στέλιος Αγγελίδης – “Οδηγός καλής ζωής”
June 10, 2019
TLife: Πώς πρέπει να φροντίζεις τελικά την ευαίσθητη επιδερμίδα σου;
July 2, 2019

Queen.gr – “Τελικά φεύγει οριστικά η κυτταρίτιδα;”

Νικολέττα Ράλλη: Στον δερματολόγο τελικά πρέπει να πηγαίνουμε μόνο όταν πιστεύουμε ότι το έχουμε ανάγκη ή πρέπει να έχουμε προγραμματισμένη την επίσημη έστω μια φορά τον χρόνο;

Στέλιος Αγγελίδης: Υπάρχει η κλινική Δερματολογία, αλλά υπάρχει και η αισθητική δερματολογία. Η γυναίκα ακόμα και από τη νεαρή και εφηβική ηλικία, ανάλογα και με τον τύπο του δέρματός της, πρέπει να παίρνει συμβουλές από τον δερματολόγο, για το πώς να διαχειριστεί το δέρμα της. Π.χ. εάν το δέρμα της είναι ακνεϊκό, πρέπει να ξέρει πώς να το φροντίσει για να μην της μείνουν σημάδια. Όπως, επίσης, όταν έχει ένα φυσιολογικό δέρμα, πώς να το καθαρίσει και πώς να το περιποιείται για να το διατηρήσει. Γενικότερα τις κρέμες και τα καθαριστικά που πρέπει να τα χρησιμοποιήσεις για τον δικό σου τύπο δέρματος, μόνο ο δερματολόγος έχει τη γνώση να σου προτείνει τα κατάλληλα για εσένα. Εκείνος θα κάνει την κλινική εξέταση, θα πάρει ιατρικό ιστορικό, θα χαρακτηρίσει το δέρμα σωστά και όχι με τις γενικές «ταμπέλες», μεικτό, λιπαρό, κανονικό και θα μας πει ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό προσώπου, τον χρόνο που πρέπει να πλενόμαστε, τι κρέμα να χρησιμοποιήσουμε και πώς να το φροντίσουμε ανάλογα με την ηλικία ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.

Θα ήθελα πριν περάσουμε στις θεραπείες προσώπου ξεχωριστά, να αναφερθούμε λίγο στην εποχή εκείνη που είναι η κατάλληλη για να τις ξεκινήσουμε. Αναφέρομαι κυρίως στις κλιματικές συνθήκες, γιατί γνωρίζω π.χ. ότι ο ήλιος δεν είναι και ότι καλύτερο για τις θεραπείες με λέιζερ.

Αυτό είναι ένας μύθος πλέον. Παλαιότερα που κάναμε πιο επεμβατικές θεραπείες, τότε είχαμε σαν εχθρό μας τον ήλιο. Πλέον οι θεραπείες είναι μη επεμβατικές, μη τραυματικές και για αυτό τον λόγο μπορούν να γίνουν όλες τις εποχές του χρόνου με την κατάλληλη προστασία. Άρα, δεν έχουμε αποτρεπτικό θεραπείας που μετά τον Μάιο δεν κάναμε τίποτα για το πρόσωπό μας. Ανάλογα με το τι έχεις πχ ακμή, δυσχρωμίες, υπάρχουν θεραπείες που μπορείς να κανείς κατά τη διάρκεια του χρόνου, αρκεί να λάβεις την σωστή τοπική φροντίδα.

Πολλές φίλες μου (που για έναν παράξενο λόγο νομίζουν ότι τα ξέρω όλα), ενώ γνωρίζουν ότι ίσως χρειάζονται κάποια θεραπεία μπότοξ, φοβούνται να το δοκιμάσουν μην τυχόν και παραμορφώθουν. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Αυτό που πρέπει να πούμε σε όλες τις φίλες, είναι ότι το μπότοξ γίνεται μόνο όταν χρειάζεται. Δεν έχει ηλικία και όταν απλά υπάρχει το σύμπτωμα, μπορούμε να το κάνουμε. Το μπότοξ δεν είναι αντιρυτιδική θεραπεία, έχει πάρει θέση refresh, δηλαδή να σε δείχνει ξεκούραστη. Επίσης, το μπότοξ δεν έχει συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Εξαρτάται από τον γιατρό που θα στο κάνει.

Μπορεί να πας σε δέκα γιατρούς και να έχεις δέκα διαφορετικά αποτελέσματα. Άρα, θα πρέπει να εμπιστευτούμε έναν γιατρό, για να έχουμε αποτέλεσμα που να μην φαίνεται. Γιατί το παν για το σωστό μπότοξ είναι αφού έχει γίνει η θεραπεία να μην καταλάβει κανείς ότι έχεις κάνει.

Τελικά η κυτταρίτιδα μπορεί να φύγει;

Καταρχάς πρέπει να γίνει κλινική εξέταση από τον δερματολόγο για να δούμε εάν έχουμε τοπικό πάχος, εάν έχουμε κατακρατήσεις ή χαλάρωση. Αυτά τα τρία συνιστούν την κυτταρίτιδα. Άρα η κυτταρίτιδα είναι ένα παθογενετικό πρόβλημα συνισταμένη αυτών των τριών. Αυτά που λέμε καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης και νερού, διατροφή, κάπνισμα, κληρονομικότητα, είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, άρα για να έχει λύση το πρόβλημα αυτό, το άτομο πρέπει να πάρει όλους αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες που άπτονται της προσωπικότητας του, και ο γιατρός να λύσει τα προβλήματα ή του τοπικού πάχους ή της σύσφιξης. Άρα, χωρίς δερματολογική υποστήριξη δεν μπορείς να έχεις την λύση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναλάβει μόνο ο γιατρός εάν δεν φροντίζει και από την πλευρά του αυτός που έχει το πρόβλημα να ασκηθεί και σίγουρα να προσέξει την διατροφή του. Εδώ να πούμε ότι η κυτταρίτιδα δεν έχει καμία σχέση με τα παραπανίσια κιλά και για αυτό τον λόγο πολλές φορές συναντάμε αδύνατες κοπέλες με το πρόβλημα αυτό. Μπορεί μάλιστα να γυμνάζονται και να προσέχουν και την διατροφή τους! Εκεί πρέπει ο γιατρός να κάνει ειδικό υπέρηχο να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί ιατρικά. Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι κυτταρίτιδα συναντάμε στο 90% των γυναικών.

Ποιος είναι τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός για το δέρμα;

Ο ήλιος και η κακή περιποίηση!

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης του “www.queen.gr”

Η Νικολέττα Ράλλη στο ιατρικό κέντρο Narcissus

Pin It on Pinterest

Share This