Περιοδικό “Men’sHealth”: Ακμή χωρίς παρακμή!

“tlife.gr”: (Oύτε) στον ύπνο σου! 8 τρόποι να γίνεσαι πιο όμορφη όσο κοιμάσαι!
November 28, 2015
“tlife.gr”: Tech neck! Πώς το κινητό σου, σε γερνάει, χωρίς καν να το φαντάζεσαι!
November 28, 2015
“tlife.gr”: (Oύτε) στον ύπνο σου! 8 τρόποι να γίνεσαι πιο όμορφη όσο κοιμάσαι!
November 28, 2015
“tlife.gr”: Tech neck! Πώς το κινητό σου, σε γερνάει, χωρίς καν να το φαντάζεσαι!
November 28, 2015

Περιοδικό “Men’sHealth”: Ακμή χωρίς παρακμή!

Ακμή, χωρίς παρακμή!

Τα σπυράκια στο πρόσωπο σου είναι προσωρινά. Τα σημάδια που θα σου αφήσουν όμως, ίσως ήρθαν για να μείνουν. Αν θες λοιπόν να έχεις μια όψη που θα κρατήσει μόνο τα καλά της εφηβείας, τσέκαρε τίς πιο εξελιγμένες θεραπείες.

Πλέον, η κοσμητική δερματολογία προτείνει συνδυαστικές τεχνικές, που καταπολεμούν την ακμή σε όλα τα επίπεδα και υπόσχονται επιδερμίδα χωρίς σπυράκια και λιπαρότητα. Οι θεραπείες της δρουν αποτελεσματικά ελαττώνοντας την παραγωγή του σμήγματος, επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων ή καταπολεμώντας τις βακτηριακές λοιμώξεις. Μάλιστα, κάποιες από αυτές ασκούν διπλή ή και τριπλή δράση. Ο Στέλιος Αγγελίδης, δερματολόγος, σου εξηγεί ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσεις

1. Λέιζερ για τους σμηγματογόνους πόρους Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο, καθώς η θερμική του ενέργεια διεισδύει κάτω από την επιδερμίδα, αλλά δεν αυξάνει τη θερμοκρασία στην επιφάνειά της. Με αυτόν τον τρόπο, το λέιζερ επιδρά ευεργετικά στους σμηγματογόνους πόρους, αναγκάζοντας τους να συρρικνωθούν και να παραγάγουν λιγότερο σμήγμα. Επίσης, η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας εξουδετερώνει το βακτήριο της ακμής και οδηγεί σε διέγερση του μεταβολισμού επηρεάζοντας την επούλωση του δέρματος.

2. Φωτοδυναμική θεραπεία για το βακτήριο της ακμής Η φωτοδυναμική θεραπεία διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες με λέιζερ, καθώς προυποθέτει να απλωθεί στο δέρμα η ουσία που αυξάνει την απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας. Έτσι, το φως δρα ακριβώς πάνω στον προσβεβλημένο πόρο και καταστρέφει εντελώς το βακτήριο που ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του. Πρόκειται για μη επεβματική θεραπεία, η οποία δεν ακολουθείται από παρενέργειες και συμπτώματα πόνου μετά την επίσκεψη στο γιατρό.

3. Peeling για την υπερκεράτωση του πόρου Με τη χρήση των κατάλληλων οξέων, τα νεκρά κερατινοκύτταρα που εμποδίζουν την απελευθέρωση του σμήγματος απομακρύνονται. Για να γίνει αυτό απλώνονται μείγματα με οξέα, όπως το σαλικυλικό οξύ (που έχει και αντισηπτικές ιδιότητες), το υπεροξείδιο του βενζολίου (που δρα συγχρόνως κατά της φλεγμονής της ακμής), Το αζελαικό οξύ, το ρετινοικό οξύ κ.α. Παράλληλα, χάρη στην απολεπιστική τους δράση, αποκαλύπτουν μια νέα, φρέσκια επιδερμίδα.

4. Μικροδερμαπόξεση για την ανανέωση του δέρματος Με αυτήν τη μορφή θεραπείας, τα νεκρά κερατινοκύτταρα υποχωρούν, ενώ συγχρονως το δέρμα υπόκειται σε μικροτραυματισμούς και διεγείρονται οι αναπλαστικές διαδικασίες του. Μια συσκευή που εκτοξεύει μικροκρυστάλλους αργιλίου έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα σου στη συνέχεια τους συγκεντρώνει ένας αναρροφητήρας. Έτσι, το δέρμα παράγει καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που του δίνει υγιή όψη, απαλλαγμένη από τις ατέλειες.

5. Τοπική Αγωγή για την αποκατάσταση της λειτουργίας των κυττάρων Η θεραπεία της ακμής ολοκληρώνεται με παράλληλη εφαρμογή δραστικών ουσιών στο σπίτι. Ο ειδικός δερματολόγος συνταγογραφεί σκευάσματα με την κατάλληλη συγκέντρωση δραστικών ουσιών, διαφορετική για κάθε περίπτωση. Τα σκευάσματα περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες, όπως σαλικυκλικό, αζελαϊκό ή γλυκολικό οξύ και βιταμίνη Α, την ουσία που επιδρά στα κύτταρα και επαναπρογραμμτίζει τις λειτουργίες τους, έτσι ώστε να μην έχουν πλέον ακνεϊκή συμπεριφορά.

men-martios

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του περιοδικού “Men’sHealth”.