Περιοδικό “K” Καθημερινής: Η τριχόπτωση… χρόνια δεν κοιτά!

Περιοδικό “HELLO!”: H Βάσω Κολλιδά ομορφότερη, για την πιο όμορφη μέρα της ζωής της!
November 28, 2015
“tlife.gr”: 8 πράγματα που μας γερνάνε χωρίς να το καταλαβαίνουμε!
November 28, 2015
Περιοδικό “HELLO!”: H Βάσω Κολλιδά ομορφότερη, για την πιο όμορφη μέρα της ζωής της!
November 28, 2015
“tlife.gr”: 8 πράγματα που μας γερνάνε χωρίς να το καταλαβαίνουμε!
November 28, 2015

Περιοδικό “K” Καθημερινής: Η τριχόπτωση… χρόνια δεν κοιτά!

Η τριχόπτωση… χρόνια δεν κοιτά!

Απασχολεί άνδρες κάθε ηλικίας.

Έχει σχέση με την κληρονομικότητας; Πώς ξεκινά; Μπορεί να αντιμετωπιστεί; Οι στατιστικές αναφέρουν ότι στην ηλικία των 30 ετών το ποσοστό των ανδρών που έχουν χάσει τα μαλλιά τους είναι 30%, στην ηλικία των 50+ φτάνει το 50% και σε μεγαλύτερες ηλικίες αυξάνεται στο 66%. Για τα αίτια της ανδρικής τριχόπτωσης και για τους τρόπους αντιμετώπισης μιλήσαμε με τον δερματολόγο – αφροδισιολόγο, Στέλιο Αγγελίδη.

Που οφείλεται η τριχόπτωση στους άνδρες;

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη ενός καλού ιστορικού και την κλινική εξέταση. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η τριχόπτωση στους άνδρες οφείλεται στην ανδρογενετική αλωπεκία, δηλαδή την απώλεια των μαλλιών λόγω της επίδρασης των ανδρογόνων στο θυλάκιο της τρίχας. Αυτό έχει γενετικό υπόβαθρο και άρα κληρομείται. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πατέρας τα μαλλιά του σε μεγάλη ηλικία, ενώ ο γιος τα χάνει σταδιακά από νεαρή ηλικία.

Που οφείλεται αυτό;

Παίζει ρόλο η πλευρά της μητέρας (ο πατέρας της ή τα αδέλφια της έχουν αραιά ή λίγα μαλλιά). Σε αυτές τις περιπτώσεις η μητέρα είναι φορέας του βλαπτικού γονιδίου, το οποίο έχει κληροδοτήσει στον γιο της. Απλώς η ίδια προστατεύεται από την αραίωση μέχρι την εμμηνόπαυση χάρη στην ευεργετική δράση των γυναικείων ορμονών.

Πως εκδηλώνεται η αλωπεκεία στους άνδρες;

Οι τρίχες στο κεφάλι πέφτουν πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, οι καινούργιες που βγαίνουν είναι πιο λεπτές και στο τέλος βγαίνει λίγο χνούδι ή καθόλου μαλλί. Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στους κροτάφους, στην κορυφή της κεφαλής, αφήνοντας άθικτη μια μικρή περιοχή στην ινιακή χώρα πάνω από τον αυχένα.

Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;

Η έγκαιρη έναρξη αγωγής με τη χρήση σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο (αρκεί να έχουν έγκριση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους) βοηθά σημαντικά. Ταυτόχρονα –καθώς η κακή διατροφή επιταχύνει την αραίωση της τρίχας- καλό είναι να καταναλώνουμε πολλά λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγουμε τις τροφές με λιπαρά και θερμίδες. Επίσης, επειδή και το άγχος συμβάλλει στην απώλεια της τρίχας, μπορούμε να το διαχειριστούμε μέσω διεξόδων, όπως τα σπορ, το περπάτημα κ.λπ. Αν κάποιος πάντως έχει ήδη χάσει τα μαλλιά του, τα παραπάνω δεν βοηθούν, μπορεί όμως να προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών, αρκεί να υπάρχει δότρια περιοχή με πυκνή τριχοφυΐα.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του ένθετου περιοδικού “Κ” της “Καθημερινής”.

k-es