Περιοδικό “K” Καθημερινής: Εθισμός στην ηλιοθεραπεία.

Περιοδικό “Men’sHealth”: Επικίνδυνα αντηλιακά.
November 28, 2015
Περιοδικό “Men’sHealth”: Τριχόπτωση.
November 28, 2015
Περιοδικό “Men’sHealth”: Επικίνδυνα αντηλιακά.
November 28, 2015
Περιοδικό “Men’sHealth”: Τριχόπτωση.
November 28, 2015

Περιοδικό “K” Καθημερινής: Εθισμός στην ηλιοθεραπεία.

Τι κοινό έχει η ηλιοθεραπεία με το τσιγάρο;

ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. Αυτά υποστηρίζουν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση “Cell”.

Σχετικά με το κατά πόσον η έκθεση στον ήλιο προκαλεί εθισμό αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε μιλήσαμε με τον Στυλιανό Αγγελίδη, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο.

Για ποιούς λόγους η ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι εθιστική;

Η έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να “πυροδοτήσει” στον οργανισμό αυξημένη παραγωγή απιοειδών και συγκεκριμένα β-ενδορφινών, ορμονών που σχετίζονται με το αίσθημα της ευχαρίστησης. Οι ενδορφίνες λειτουργούν με τον ίδιο βιολογικό μηχανισμό που δρουν εθιστικές ουσίες όπως η πρωίνη και η νικοτίνη. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να σιγουρευτούμε πλήρως οτι η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να γίνει εθιστική.

Μήπως ο εθισμός στην ηλιοθεραπεία ευθείνται για την αύξηση περιστατικών καρκίνου του δέρματος;

Ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο. Θα μπορούσε εν μέρει και να εξηγήσει γιατί, παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις ότι, εκτός από καρκίνο, η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία επιφέρει πρόωρη γήρανση του δέρματος, ρυτίδες και κυλίδες, πολλοί επιμένουν να αποκτήσουν σοκολατί χρώμα. Βέβαια πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οτι το μαύρισμα “ταιριάζει” με τα πρότυπα ομορφιάς, οπότε οι περισσότεροι το επιδιώκουν χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι “εθισμένοι” στην ηλιοθεραπεία;

Το αντηλιακό με υψηλό δείχτη προστασίας δεν εμποδίζει το μαύρισμα, αλλά προστατεύει από την καταστρεπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Για ασφαλές μαύρισμα συνδυάζουμε με αντηλιακή κρέμα, καπέλο και εναλλαγές στη σκιά -οπού και εκεί μαυρίζουμε- ιδιαίτερα τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Οι έγκυοι να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, διότι λόγω των ορμονικών μεταβολών μπορεί να εμφανίσουν κηλίδες, που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Τέλος, να μην επαναπαυόμαστε οτι τελείωσε το καλοκαίρι. Ζούμε σε μια χώρα με παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνάμε το αντηλιακό μας, ακόμη και όταν κυκλοφορούμε στην πόλη.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης του ένθετου περιοδικού “Κ” της “Καθημερινής”.

k_es-new.pg