“nowdoctor.gr” Φωτογήρανση και αντιμετώπιση.

Περιοδικό “IN STYLE”: Αψεγάδιαστο δέρμα!
November 26, 2015
Περιοδικό “Ciao”: Media Event από Collagen Pro-Active
November 26, 2015
Περιοδικό “IN STYLE”: Αψεγάδιαστο δέρμα!
November 26, 2015
Περιοδικό “Ciao”: Media Event από Collagen Pro-Active
November 26, 2015

“nowdoctor.gr” Φωτογήρανση και αντιμετώπιση.

Φωτογήρανση και νέα αντιμετώπιση

Γράφει ο Στέλιος Αγγελίδης – Δερματολόγος / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τα περισσότερα εμφανή σημάδια της γήρανσης του δέρματος είναι αποτέλεσμα της σωρευτικής καθημερινής έκθεσής μας στον ήλιο. Χρειάζονται από 10 μέχρι και 40 χρόνια για να γίνει εμφανής αυτή η καταστροφή. Η φωτογήρανση έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας.

Πριν το 1920 ήταν περίεργο, άτομα της μεσαίας και της ανώτερης τάξης να θέλουν μαυρισμένο δέρμα, γιατί μόνο οι εργάτες ήταν μαυρισμένοι από τον ήλιο. Αργότερα, η Coco Chanel λάνσαρε τη μόδα του απόλυτα λευκού ρούχου, που αναδεικνύεται με ένα μπρούτζινο μαύρισμα. Το μαύρισμα τότε σήμαινε ότι το άτομο είχε την οικονομική δυνατότητα να ξεκουράζεται στον ήλιο, ενώ οι εργάτες δούλευαν μέσα στα εργοστάσια. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, το οποίο συνήθως σημαίνει περισσότερη ώρα έξω στον ήλιο. Επιπλέον, ζουν περισσότερο και κατά προτίμηση σε ζεστά μέρη, όπου η ηλιακή καταστροφή είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Η φωτογήρανση ξεκινάει από την εφηβεία, αρχίζει να διαφαίνεται κλινικά στη δεκαετία των 20 και ξεκάθαρα διαπιστώνεται στη δεκαετία των 30.

Γενικά, στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές της δεκαετίας των 30 τα πρώτα σημάδια της φωτογήρανσης (ελαφριά καταστροφή) κάνουν την εμφάνισή τους. Η UVB μας διαπερνά όλο το χρόνο και αποδεσμεύει μεγάλη ενέργεια. Η έκθεση στην UVB προκαλεί έγκαυμα και μελάγχρωση. Η UVA, αποδεσμεύει χαμηλότερη ενέργεια στο δέρμα (λόγω μεγαλύτερου μήκους κύματος), αλλά το διαπερνά πιο βαθιά φθάνοντας μέχρι το υποδόριο λίπος. Προκαλεί μελάγχρωση χωρίς ερύθημα αλλά είναι υπεύθυνη μακροχρόνιων καταστροφικών επιδράσεων στο δέρμα. Οι φωτoκαταστρoφικές δράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα επηρεάζονται από:

  • την ένταση
  • τη διάρκεια και
  • τη συχνότητα της έκθεσης στον ήλιο

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΤΡΑΧΥΤΗΤΑ Το δέρμα γίνεται ξηρό και τραχύ λόγω της καταστροφής του υδρολιπιδικού φιλμ και της πάχυνσης της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας.

ΡΥΤΙΔΕΣ Δημιουργούνται λόγω της απώλειας κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο και αυξάνονται με την αφυδάτωση του δέρματος.

ΧΑΛΑΡΩΣΗ Αυτό συμβαίνει καθώς το δέρμα δεν έχει επαρκή ελαστικότητα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαρύτητας και έτσι χαλαρώνει.

ΩΧΡΟ ΔΕΡΜΑ Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος καταστρέφονται και μειώνονται. Σ’ αυτό οφείλεται η ελαφρά κίτρινη απόχρωση του δέρματος. Στην πραγματικότητα το δέρμα παρουσιάζει ανεπάρκεια σε αιμοφόρα αγγεία.

ΔΥΣΧΡΩΜΙΕΣ Εμφανίζονται ως εντονότερος χρωματισμός του δέρματος σε κάποιες περιοχές και ως καταστροφή των χρωστικών κυττάρων σε περιοχές που το δέρμα είναι συνήθως πιο ανοιχτό.

ΗΛΙΑΚΟΙ ΦΑΓΕΣΩΡΕΣ Σε περιπτώσεις χρόνιας σοβαρής ηλιακής καταστροφής, τα μεγάλα ‘μαύρα στίγματα’ (φαγέσωρες) εμφανίζονται στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου, όπως η μύτη και το μέτωπο.

ΗΛΙΑΚΗ (ΑΚΤΙΝΙΚΗ) ΥΠΕΡΚΕΡΑΤΩΣΗ Τα ηλιακά σημάδια (ή η υπερκεράτωση) τελικά προκαλούνται από την καταστροφή του DNA των κυττάρων που έχουν δεχθεί ακτινοβολία και τα οποία τότε αναπτύσσονται ως υπερκεράτωση ή ως καρκίνος του δέρματος. 8. ΕΛΑΣΤΩΣΗ (ELASTOSIS) Γνωστή επίσης ως «δέρμα χήνας», «λαιμός γαλοπούλας» παρατηρείται στο λαιμό και στην περιοχή του θώρακα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ελαστικές ίνες σπάνε εξαιτίας της έκθεσης στις ακτίνες UV.

ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Από τη στιγμή που το δέρμα έχει υποστεί φωτογήρανση η απλή περιποίηση με προϊόντα για χρήση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Πρέπει να ακολουθηθούν εντατικές – ειδικές θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους γιατρούς και μόνο. Η περιποίηση στο σπίτι θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα καλλυντικά που θα περιέχουν ουσίες, όπως η βιταμίνη Α, C, ή Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το συνένζυμο Q10, το λιποϊκό οξύ κ.α., σε συγκεντρώσεις που θα καθορίσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος. Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της φωτογήρανση γίνονται μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους, εξατομικεύοντας κάθε περίπτωση. Ο γιατρός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε θεραπείες με: Laser ανάπλασης:

FRACTIONAL

  • Η ευεργετική δράση του fractional laser επιτυγχάνει απαλότερη υφή δέρματος
  • σύσφιξη πόρων
  • μείωση ερυθρότητας δυσχρωμιών και ρυτίδων.

Peelings: είναι η διαδικασία εφαρμογής φυσικών οξέων στο δέρμα με στόχο την αναγέννηση των ιστών. Επιτυγχάνεται καλύτερος δερματικός τόνος – βελτιωμένο χρώμα (φωτεινότερο) – μαλακότερη υφή – μείωση δυσχρωμιών και ρυτίδων.

Μικροδερμοαποξεση: είναι η μέθοδος με την όποια απομακρύνουμε την εξωτερική στιβάδα του δέρματος, προάγοντας έτσι νέα, υγιή, ελαστική, λεία και καθαρή επιδερμίδα.

Μεσοθεραπεία: είναι ενέσιμη (ή μη ενέσιμη) θεραπεία αντιγήρανσης η οποία προσφέρει ανανέωση λάμψη και βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα.

Dermainfusion: Το πλέον προηγμένο σύστημα διαδερμικής διείσδυσης δραστικών συστατικών χωρίς ενέσεις που είναι ενισχυμένο με ταυτόχρονη

θεραπεία υδρομικροδερμοαπόξεσης: Επιτυγχάνει κυτταρική αναζωογόνηση, εξάλειψη δυσχρωμιών κηλίδων και λεπτών ρυτίδων καθώς και σύσφιξη δέρματος σε μια μόνο θεραπεία.

Tight lift: Πρόκειται για την μοναδική και πρωτοπόρα θεραπεία που προσφέρει πλήρη επαναδόμηση (lifting χωρίς χειρουργείο) όλων των λειτουργιών του δέρματος με ορατά αποτελέσματα από την πρώτη συνεδρία.

Θεραπεία AutosomaPRP: Είναι η θεραπεία με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διάρκεια στην αναζωογόνηση του δέρματος. Αποσκοπεί στην ανάπλαση των ιστών αξιοποιώντας τα ενεργά αιμοπετάλια του ίδιου του ασθενούς.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης των ιστοσελίδων:

www.nowdoctor.gr

www.newsit.gr

www.iatropedia.gr