marieclaire.gr: Πώς θα πετύχεις απόλυτη λάμψη και υγιή όψη πριν τις γιορτές

ekirikas: Στέλιος Αγγελίδης: Ο γιατρός που λέει Όχι
December 1, 2019
Vaser Shape – Εφαρμογή live – Στέλιος Αγγελίδης – Sigma tv
January 28, 2020

marieclaire.gr: Πώς θα πετύχεις απόλυτη λάμψη και υγιή όψη πριν τις γιορτές

Ένα από τα πιο σπουδαία δώρα που αξίζει να κάνεις στον εαυτό σου, είναι η εξειδικευμένη περιποίηση του δέρματος. Αποτελεί τον μοναδικό τρόπο να αποκτήσεις αυτό ακριβώς που επιθυμείς, δηλαδή ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει χάρη στη λάμψη, τη φωτεινότητα, τη νεανική και υγιή του όψη και θα σε κάνει να νιώσεις και πάλι αυτοπεποίθηση.

Το πρώτο βήμα από το οποίο θα πρέπει λοιπόν να ξεκινήσεις είναι ο καθαρισμός του προσώπου σου. Μοναδικός στόχος μιας τέτοιας θεραπείας είναι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, προκειμένου κάθε αγωγή, είτε καλλυντική είτε φαρμακευτική, να μπορέσει έπειτα να δράσει αποτελεσματικά σε επίπεδο δέρματος. Παράλληλα όμως, θα σου χαρίσει μια αίσθηση ανανέωσης της επιφάνειας του δέρματος και μια αναζωογονημένη εμφάνιση.

Μηχανικός ή Χημικός καθαρισμός;

Ακόμα και το πιο υγιές εμφανισιακά δέρμα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο δερματολόγος και Διδάκτωρ Παν. Αθηνών, κύριος Στέλιος Αγγελίδης, χρειάζεται συχνό καθαρισμό, όχι όμως με την κλασική έννοια του «βαπέρ»  και της διάνοιξης των πόρων και πόσο μάλλον, σε άτομα τα οποία έχουν ευρυαγγεικά ή ευαίσθητα δέρματα.

Από τη μια υπάρχει ο μηχανικός καθαρισμός (μικροδερμοαπόξεση με κρυστάλλους, μικροδερμοαπόξεση με διαμάντια και το μηχανικό peeling που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στο σπίτι με προϊόντα που περιλαμβάνουν κόκκους) κι από την άλλη, υπάρχει ο χημικός καθαρισμός, που εφαρμόζεται με τα AHA ή α-υδροξυοξέα, τα β-υδροξυοξέα ή BHA και τα πολυυδροξυοξέα ή PHA, τα οποία δεν προκαλούν μεγάλη απολέπιση και ερεθισμό στο δέρμα.

Κάτι που θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο είναι, πως όταν μιλάμε για «χημικό peeling», δεν εννοούμε ένα peeling που εφαρμόζεται με μη φυσικά συστατικά. Χημική είναι η καταστροφή των νεκρών κυττάρων, όχι τα συστατικά. Αυτά στην πραγματικότητα είναι φυσικές ουσίες, όπως το μανδελικό οξύ του αμυγδάλου, το κιτρικό οξύ από το λεμόνι, το γαλακτικό οξύ από το ξινισμένο γάλα κα, οι οποίες δημιουργούν χημική αντίδραση.

Extra beauty info

Η βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, έκανε μπάνιο με ξινισμένο γάλα, στην ουσία δηλαδή χρησιμοποιούσε γαλακτικό οξύ για την περιποίηση του δέρματός της.

Στην κατηγορία του μηχανικού καθαρισμού του προσώπου συγκαταλέγεται πλέον και μια καινούρια θεραπεία, η οποία απευθύνεται σε πιο ευαίσθητα δέρματα και προσφέρει την ίδια αποτελεσματικότητα, η υδροθεραπεία, που χωρίζεται σε υδροδερμοαπόξεση και υδρογόνο απόξεση την οποία και δοκίμασα.

Κατά την θεραπεία της υδρογόνου απόξεσης, είτε μέσω του υδρογόνου είτε του οξυγόνου σε συνδυασμό, αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα με την αναρρόφηση, ταυτόχρονα όμως δεσμεύονται τα ιόντα του οξυγόνου, χαρίζοντας άμεσα καλύτερη όψη, φωτεινότητα και υφή στο δέρμα. Σε αυτήν την θεραπεία δεν υπάρχει καμία τριβή και τραχύτητα, όπως στην περίπτωση της μικροδερμοαπόξεσης με διαμάντια. Η θεραπεία της υδρογόνου απόξεσης μπορεί να συνδυαστεί με χημική απολέπιση, ώστε να δώσει λύση σε βαθύτερα και σοβαρότερα προβλήματα, ενώ επειδή πρόκειται για μιας ήπιας μορφής θεραπεία, μπορεί να επαναληφθεί μετά από δέκα ημέρες.

Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια θεραπεία λάμψης, για ειδικές περιστάσεις, όταν μια γυναίκα θέλει να κάνει μια επίσημη δεξίωση και χρειάζεται ένα άμεσα φωτεινό και υγιές πρόσωπο, δεδομένου ότι δεν προκαλείται και ερεθισμός μετά τη συνεδρία.

Πολυυδροξυοξεα ή PHA: Είναι μορφές AHA ή α-υδροξυοξέων με μεγαλύτερο μοριακό βάρος, τα οποία δεν είναι τόσο ερεθιστικά και διεισδυτικά και κάνουν μικρο – ορατή απολέπιση.

Σαλικυλικό οξύ: Είναι το β-υδροξυοξύ ή BHA και κύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας αυτής. Είναι το μοναδικό που μπαίνει στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα, για να κάνει αντιφλεγμονώδη δράση και απευθύνεται σε ακνεϊκά δέρματα και ροδόχρου νόσο.

Πολυυδροξυοξεα ή PHA + Σαλικυλικό οξύ:  Έχουν πάρει τον ορισμό των καλοκαιρινών peeling, τα μοναδικά που μπορούν να πραγματοποιηθούν εκείνην την εποχή. Τα καλοκαιρινά peeling είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ξανά ανά 15 ημέρες, προκειμένου να μπορέσει το δέρμα να απορροφήσει ομοιόμορφα την ηλιακή ακτινοβολία και παράλληλα να προστατευτεί στο μέγιστο βαθμό από αυτήν. Με αυτού του είδους τα peeling δεν ερεθίζεται το δέρμα και δεν κινδυνεύει από μεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση. Αντιθέτως, ανανεώνεται «αθόρυβα», χωρίς να είναι τρανταχτές οι αλλαγές στην εμφάνιση ή την υφή της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα μια γυναίκα να μπορεί να συνεχίσει την καθημερινότητά της άφοβα.

Beauty Rules

Πριν κάνει κάποιος μια θεραπεία, θα πρέπει πρώτα να γίνει η απαραίτητη κλινική εξέταση από τον γιατρό και διάγνωση, για να καθορίσει έπειτα το είδος της θεραπείας που θα εφαρμοστεί.

Οποιαδήποτε θεραπεία πραγματοποιείται σε επίπεδο ιατρείου, είναι το 50% του αποτελέσματος, αν δεν ακολουθηθεί σωστή και κατάλληλη, τοπική αγωγή με τις ίδιας κατηγορίας συστατικά, υπό τις κατευθυντήριες γραμμές του γιατρού.

 

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης στο marieclaire.gr
Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ