“iatropedia.gr” Μεσοθεραπεία κυτταρίτιδας
November 27, 2015“iatropedia.gr” Μεσοθεραπεία μη ενέσιμη
November 27, 2015Τα τελευταία χρόνια η μεσοθεραπεία έχει γίνει η αγαπημένη μέθοδος πολλών ανθρώπων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, για τη δερματική χαλάρωση, για τις ρυτίδες προσώπου και για άλλα αισθητικά προβλήματα όπως η κυτταρίτιδα, η τριχόπτωση καθώς και για την απώλεια βάρους. Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε μεσοθεραπεία οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.
Τι είναι η μεσοθεραπεία: Σε βασικές γραμμές η μεσοθεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά μικροενέσεων ενδοεπιδερμικά. Οι ενέσεις αυτές περιλαμβάνουν ένα κοκτέιλ ουσιών από βιταμίνες, μέταλλα, φαρμακευτικές ουσίες και αμινοξέα που ενίονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, στο μεσόδερμα. Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε το 1958 από το γάλλο Michel Pistor και έκτοτε εμφανίζονται πολλές παραλλαγές στην τεχνική αλλά και στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Οι εγχύσεις ανέκαθεν γίνονταν από το χέρι του γιατρού σε κάθε σημείο και μόλις τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και ειδικά μηχανήματα (σαν πιστόλια) που λειτουργούν με ηλεκτρισμό και χρησιμοποιούν ένα σωληνάκι και ένα σύστημα με βελόνα. Η μια του άκρη αποτελείται από αποστειρωμένη βελόνα η οποία ενώνεται με το σωληνάκι που είναι γεμάτο με το κοκτέιλ υλικών που χρησιμοποιούνται.
Τι πρέπει να κάνετε πριν από τη θεραπεία: Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος. Πριν τη συνεδρία της μεσοθεραπείας δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος περιορισμός στο φαγητό ή το ποτό. Πρέπει όμως να φροντίσετε για κάποια πράγματα τα οποία θα σας εξασφαλίσουν μια ασφαλή για εσάς θεραπεία. Προτού φύγετε από το σπίτι σας για τη θεραπεία φροντίστε να αφαιρέσετε το make up σας, να μη φοράτε άρωμα και γενικά να έχετε το πρόσωπό σας καθαρό (αν η θεραπεία γίνει στο πρόσωπο). Αναβάλλετε τη θεραπεία αν είστε άρρωστοι, έχετε γρίπη, βήχα, εμετό, πονοκέφαλο ή οποιαδήποτε αδιαθεσία. Επίσης σιγουρευτείτε σε συνεννόηση με το γιατρό σας ότι δεν έχετε καμία αλλεργία στα συστατικά του κοκτέιλ που θα χρησιμοποιηθεί. Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.
Μεσοθεραπεία και ρυτίδες προσώπου: Εφόσον η γήρανση είναι μια διαδικασία που δεν μπορούμε να σταματήσουμε, η εξάλειψη των ρυτίδων αποτελεί τον μόνο τρόπο για να διατηρήσουμε μια νεανική και φρέσκια εμφάνιση. Η μεσοθεραπεία μπορεί να αποτελέσει ένα καλό όπλο είτε για την πρόληψη των ρυτίδων σε νεαρές ηλικίες είτε για την καταπολέμησή τους όταν αυτές έχουν ήδη εμφανιστεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με το ειδικό «πιστόλι» εγχύεται σε πολλαπλά σημεία σε όλο το πρόσωπο ένα κοκτέιλ από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 15 λεπτά και ανανεώνει το δέρμα βοηθώντας το να διατηρήσει ή να επανακτήσει την ελαστικότητά του. Ο συνδυασμός της θεραπείας αυτής με το ΒΟΤΟΧ μπορεί να επιτύχει την εξάλειψη των ρυτίδων και τη διατήρηση ενός νεανικού προσώπου.
Μεσοθεραπεία και κυτταρίτιδα: Με τον όρο “κυτταρίτιδα” εννοούμε στην εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και την ακριβώς από κάτω στοιβάδα, που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής “ρυτίδων” πάνω στο δέρμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το σώμα και κυρίως στους μηρούς, στους γλουτούς, στις γάμπες, στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μπράτσων. Χωρίζεται σε 4 στάδια ανάλογα με το βαθμό εμφάνισής της: στην ασυμπτωματική, στην ορατή όταν τσιμπάμε το δέρμα, στην ορατή όταν το δέρμα είναι σε ηρεμία και στην ορατή όταν στεκόμαστε ή όταν ξαπλώνουμε. Τα αίτια είναι πολλά με κυριότερα την καθιστική ζωή, τη μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα, την κληρονομικότητα, τη διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, την παχυσαρκία και την κακή διατροφή, το κάπνισμα, τη συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και τη δυσκοιλιότητα. Ανεξάρτητα από το στάδιο της κυτταρίτιδας η μεσοθεραπεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα στοχεύοντας στα λιπώδη κύτταρα. Το κοκτέιλ από βιταμίνες και αντιδιασταλτικά βελτιώνει εσωτερικά το δέρμα ενισχύει την τοπική κυκλοφορία και βοηθάει στην κινητοποίηση του λίπους. Εφαρμόζεται συνήθως σε 10 συνεδρίες σε διάστημα 3-4 μηνών με αποτέλεσμα μια πιο λεία επιφάνεια με σημαντικά μικρότερο πρόβλημα κυτταρίτιδας.
Μεοσθεραπεία και τοπικό πάχος: Η μεσοθεραπεία χρησιμοποιείται και για τη σμίλευση περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τοπικού πάχους. Η μέθοδος αυτή στοχεύει τους υποδοχείς των λιποκυττάρων όπου γίνεται η παραγωγή και η απώλεια λίπους. Οι υποδοχείς που κάνουν τη λιπόλυση (απώλεια λίπους) είναι γνωστοί ως υποδοχείς Β και αυτοί που κάνουν τη λιπογέννεση (παράγουν λίπος) ως υποδοχείς Α. Και στους άντρες και στις γυναίκες η αναλογία μεταξύ των 2 αυτών υποδοχέων είναι 1/1 επάνω από τη μέση. Κάτω από τη μέση οι γυναίκες έχουν 6 με 8 υποδοχείς Α για κάθε υποδοχέα Β. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που στις γυναίκες υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα να απαλλαγούν από το λίπος κάτω από τη μέση (τα γνωστά «ψωμάκια») και στους γλουτούς. Το σώμα τους είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να γίνεται κατακράτηση του λίπους σε αυτές τις περιοχές. Με τη βοήθεια του γιατρού και μετά από τις κατάλληλες εξετάσεις δημιουργείται ένα μείγμα κατάλληλων συστατικών το οποίο εμποδίζει τη λειτουργία των υποδοχέων Α και ενισχύεται η λειτουργία των υποδοχέων Β. Όταν ενίονται τα συστατικά αυτά στο δέρμα εισχωρούν στις περιοχές που είναι συγκεντρωμένο το λίπος και το διασπούν. Η έκταση της διάσπασης αυτής και το πόσο βάρος θα αφαιρεθεί εξαρτάται από άτομο σε άτομο.
Κίνδυνοι και περιορισμοί: Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με τη μεσοθεραπεία παρουσιάζονται στην περιοχή γύρω από τις εγχύσεις. Το δέρμα μπορεί να αλλάξει χρώμα ή να δημιουργηθούν εκχυμώσεις. Άλλα συμπτώματα όπως το ελαφρύ πρήξιμο, ο πόνος και τα ερυθήματα στην περιοχή είναι φυσιολογικά και θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης πρέπει σε συνεργασία με το γιατρό να εξεταστεί η πιθανότητα αλλεργίας σε κάποιο από τα συστατικά του κοκτέιλ που χρησιμοποιείται για τη μεσοθεραπεία. Τέλος πρέπει να δίνεται προσοχή στην υγιεινή της περιοχής μετά τη συνεδρία ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί η θεραπεία με αντιβίωση. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία η ιατρική συμβουλή για να αποφασιστεί από κοινού με τον ασθενή αν θα προχωρήσει ο τελευταίος στη μέθοδο αυτή.
Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος