“iatropedia.gr”: Καθαρισμός προσώπου: Ποια είναι τα σωστά βήματα.

“iatropedia.gr”: Δείτε τη μάσκα που θα μεταμορφώσει το δέρμα σας!
November 28, 2015
“jenny.gr”: Πως το οξυγόνο συμβάλλει στην αναζωογόνηση του δέρματος;
November 28, 2015
“iatropedia.gr”: Δείτε τη μάσκα που θα μεταμορφώσει το δέρμα σας!
November 28, 2015
“jenny.gr”: Πως το οξυγόνο συμβάλλει στην αναζωογόνηση του δέρματος;
November 28, 2015

“iatropedia.gr”: Καθαρισμός προσώπου: Ποια είναι τα σωστά βήματα.

Καθαρισμός προσώπου: Ποια είναι τα σωστά βήματα

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά… Έτσι και το πρόσωπο θέλει το σωστό καθαρισμό ώστε να φαίνεται πιο λαμπερό και νεανικό. Πάντως σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται το ”παν μέτρον άριστον” αφού οι υπερβολές μπορεί να βλάψουν την επιδερμίδα. Πως πρέπει να καθαρίζετε το πρόσωπο σας; Ποια είναι τα σωστά καθαριστικά; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί. Τoυ Στέλιου Αγγελίδη Δερματολόγου

Ο καθαρισμός προσώπου είναι σημαντικός και απαραίτητος γιατί :

Απομακρύνει τη σκόνη, τον ιδρώτα, το σμήγμα, τη λιπαρότητα.

Ενισχύει τη φυσική απολέπιση του δέρματος που είναι απαραίτητη για την ανανέωσή του.

Προετοιμάζει το δέρμα για την απορρόφηση των προϊόντων περιποίησης ή θεραπειών τοπικής εφαρμογής.

Καθώς βελτιώνει την λειτουργία του δέρματος, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, την υπερβολική λιπαρότητα, το σκληρό μακιγιάζ και τους ρίπους, αυξάνοντας έτσι την ροή του αίματος προς την επιφάνεια και προάγοντας την κυτταρική ανανέωση. Με αυτόν τον τρόπο παράγουμε την ιδανική βάση, πάνω στην οποία εφαρμόζουμε την κατάλληλη κρέμα, εξασφαλίζοντας την μέγιστη απορρόφηση.

Το σωστό καθαριστικό πρέπει να:

  • Μην είναι σαπούνι
  • Μην περιέχει χρώμα
  • Μην περιέχει συντηρητικά
  • Μην φράζει τους πόρους
  • Να είναι εμπλουτισμένο με λιπίδια / ρυθμιστική δράση κατά της απώλειας λιπιδίων από την επιδερμίδα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Μην το παρακάνετε με το πλύσιμο Δεν χρειάζεται πάρα πολύ πλύσιμο το δέρμα γιατί μπορεί να χάσει την ελαστικότητα του και να γεράσει. Δυο φορές την ημέρα είναι αρκετές, με ένα επιπλέον πλύσιμο πριν ή μετά τη γυμναστική.

Το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να κάνει κακό γιατί:

Απομακρύνει απαραίτητα λιπίδια από το δέρμα.

Μειώνει την υγρασία του δέρματος καθιστώντας το πιο εύθραυστο και πιο επιρρεπές στις φθορές.

Μετά τον καθαρισμό μπορεί να αφήσει αίσθηση τραβήγματος, ξηρότητας, ερυθρότητας, ερεθισμού και κνησμού.

Μη χρησιμοποιείται καθαριστικό με σαπούνι.

Η απορρύπανση και απολύμανση του προσώπου δεν επιτρέπεται να διαταράσσει το ρΗ του δέρματος (περίπου 5,3) και να αφαιρεί τα λιπίδια του.

Προτιμήστε ένα αφρώδες προϊόν που δεν περιέχει σαπούνι.

Αν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο διαλέξτε ένα καθαριστικό που να περιέχει καταπραϋντικούς παράγοντες όπως η αλόη και η πανθεννόλη.

Αν υποφέρετε από ακμή, διαλέξτε ένα με σαλικυλικό οξύ που αποστειρώνει τους πόρους.

Προσοχή στην απολέπιση Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν απολέπισης μπορείτε να βελτιώσετε την υφή και τον τόνο του δέρματος σας. “Καθώς μεγαλώνουμε, τα δικά μας τα ένζυμα που συνήθως απολεπίζουν το δέρμα μας, δεν είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά, και έτσι μπορεί να δείχνει τραχύ και θαμπό,”. Συνιστάται να γίνεται η απολέπιση το βράδυ, δεδομένου ότι τότε το δέρμα είναι σε “κατάσταση ανανέωσης και παραγωγής νέων κυττάρων”. Αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλετε γιατί η απολέπιση όταν γίνεται περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Μην παραλείπετε τον βραδινό καθαρισμό

Ναι, είναι δελεαστικό να κοιμηθείτε με το μακιγιάζ σας αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να καταστρέψει την επιδερμίδα σας για εβδομάδες, γιατί το μακιγιάζ φράσει τους πόρους σας και αυξάνει την έκκριση σμήγματος και λιπαρότητας. Και μην ξεχάσετε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των ματιών και να την ξεβάψετε καλά, γιατί οποιοδήποτε υπόλειμμα μπορεί να προκαλέσει μόλυνση ή ερεθισμό.

Το αδιάβροχο make-up ματιών, (π.χ. mascara, και το βαρύ τηλεοπτικό ή θεατρικό μακιγιάζ) αφαιρούνται με έλαια ή αλοιφές νερού/ελαίου (γαλακτώματα). Αποφεύγετε το πολύ ζεστό νερό Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το χειμώνα, επειδή το δέρμα είναι πιο ξηρό και ειδικά όταν έχει και τάση λιπαρότητας.

Το πολύ ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας, για αυτό προσπαθήστε να το πλένετε με χλιαρό ή ακόμα και με κρύο νερό. Αν το νερό της βρύσης είναι σκληρό, επιλέγονται: Βρασμένο ή αποσταγμένο νερό ή ψεκασμοί με ιαματικό νερό, επειδή το νερό αυτό είναι «μαλακό». Όχι υπερβολική χρήση στα μαντηλάκια προσώπου

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μαντηλάκια προσώπου είναι βολικά για την απομάκρυνση του μακιγιάζ ή για ένα γρήγορο καθαρισμό όταν βιάζεστε ή όταν βρίσκεστε στο γυμναστήριο. Για να καθαρίσετε επαρκώς και σωστά τους πόρους χρειάζεστε ένα καθαριστικό που να ξεπλένεται με νερό.

iatropedia-katharismos

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στο iatropedia.gr