fthis.gr: Μπότοξ, μπότοξ είσαι εδώ;

Ιατρική Αισθητική Δερματολογία – Πότε & Πώς – Στέλιος Αγγελίδης – The caller
May 13, 2021
bovary.gr: MUSCLETONE: Η μη επεμβατική θεραπεία που διαμορφώνει το περίγραμμα του σώματος
May 28, 2021

fthis.gr: Μπότοξ, μπότοξ είσαι εδώ;

Μαρία Μπεκατώρου: Σήμερα, είχα έμπνευση λίγο πιο προχωρημένη. Σκέφτηκα να μιλήσουμε για το διάσημο και πολύ διαδεδομένο πια, σε άντρες και γυναίκες, μπότοξ.

Πριν το αναλύσουμε όμως πιο επιστημονικά ας ξεκινήσουμε από τη δίκη μου περίπτωση. Άλλωστε ποτέ δεν το έκρυψα ότι κάνω μπότοξ. Πρώτη φορά έκανα στα 34 μου. Μπορεί να σκεφτείτε ότι ήμουν πολύ νέα, αλλά περνώντας τα χρόνια συνειδητοποίησα ότι με βοήθησε να φαίνομαι και λίγο μικρότερη σήμερα. Αποφάσισα να το κάνω τότε γιατί είχα πολλές και βαθιές ρυτίδες που δεν μου άρεσαν. Η πρώτη φορά δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη θαρρώ… Κάπως άλλαξε το βλέμμα μου, ήμουν και αρκετά νεότερη και σκέφτηκα ότι δεν θα ξαναέκανα.

Έλα όμως που όταν άρχισαν να ξαναδιαγράφονται οι ρυτίδες στο μέτωπο ήθελα πάλι… Χωρίς να σας κουράζω γνώρισα τον δερματολόγο μου Στέλιο Αγγελίδη και από τότε δυο φορές το χρόνο κάνω το μποτοξάκι μου και μαζί με μια καλή σειρά καλλυντικών (mcosmetics μου) έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Κι επειδή εδώ τα λέμε όλα, η αλήθεια είναι ότι όταν δεν έχω επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν κάνω και όταν έχω ίσως να κάνω και λίγο παραπάνω, αυτό πάντα το κρίνει ο γιατρός μου…. Στον οποίο και ζήτησα σήμερα να μας περιγράψει αλήθειες και ψέμματα γύρω από το μπότοξ.

1. Η τοξίνη δεν είναι ποτέ η ίδια μιας και παράγεται από βακτήρια που ποτέ δεν είναι τα ίδια. Μπορεί λοιπόν να υπάρξουν μικροδιαφορές. Τόσο στην εικόνα μας, όσο και στη διάρκεια του αποτελέσματος.

2. Η τοξίνη ξεκινάει από τον τόπο παραγωγής και χρειάζεται συνθήκες ψύξης κατάλληλες μέχρι να διανεμηθεί στις διάφορες χώρες – στις διάφορες φαρμακοποθήκες – στα διάφορα φαρμακεία στους διάφορους γιατρούς.

3. Από τη στιγμή που θα γίνει η έγχυση, η ενδοκυττάρωση της τοξίνης θα πραγματοποιηθεί το 3ο 24ωρο, ως εκ τούτου η θερμοκρασία που θα διατηρήσουμε στην υπό θεραπεία περιοχή για 48ώρες θα πρέπει να μην υπερβεί τη θερμοκρασία σώματος του υγιούς ανθρώπου 36,6ο C – 37ο C.

4. Η έγχυση της τοξίνης γίνεται ενδομυϊκά με βελόνα. Όπως αντιλαμβανόμαστε μια μικρή αιμορραγία τροχοειδούς μπορεί να μετακινήσει κατά κλάσματα του χιλιοστού την τοξίνη, τροποποιώντας ελαφρά την εικόνα του αποτελέσματος.

5. Οι επανειλημμένες εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης αποδυναμώνουν τους υπετροφικούς και υπερκινητικούς καθελκτήρες (τους μύες που κατεβάζουν το πρόσωπο) αφήνοντας ελεύθερους να κινηθούν και να αιματωθούν τους ανελκτήρες (αυτούς που το ανεβάζουν). Ως εκ τούτου η ρυτίδωση της συνοφρύωσης, της έκπληξης και του χήνιου πόδα (πόδι της χήνας), καθώς και η υπερτροφία του μυώδους πλατίσματος, αν ενίουμε και λαιμό, μειώνεται. Έχουμε μια σταδιακή τροποποίησης της εικόνας μας επί τα βελτίω.

Εδώ έρχεται το υποκειμενικό στοιχείο.

Οικειοποιούμεθα τη νέα εικόνα μας και απαιτούμε από την τοξίνη να την βελτιώσει. Δε γίνεται όμως γιατί η τοξίνη μπορεί να κάνει μόνο αυτό. Να ξεκουράσει και να δώσει δυναμισμό νεαρότερου ανθρώπου στο υπάρχον πρόσωπο. Δε μπορεί να τροποποιήσει περαιτέρω.

6. Καθώς συνεχίζουμε τις εγχύσεις σε πολλούς δημιουργούνται παράλληλες συνάψεις (δυνατότητα κάποιου βαθμού κίνησης των μυών) χωρίς όμως δημιουργία αντιαισθητικής ρυτίδωσης.

Ας μου επιτραπεί να πω την προσωπική μου άποψη σ’ αυτό το σημείο. Για μένα αυτά είναι τα καλύτερα Botox. Σε καμία περίπτωση δεν επικροτώ την ακινησία, την οποία κανείς πλέον δεν προτιμά και δεν προτείνει. Οι λόγοι είναι τόσο για τη διατήρηση της καλής υγείας, μιας και η μυϊκή κίνηση απάγει (διώχνει) τη λέμφο (αποτοξίνωση). Όσο και αισθητικοί. Αν κοιτάξουμε τα παιδιά μας θα παρατηρήσουμε τα πρόσωπά τους να συσπώνται και να εκφράζουν όλα τα συναισθήματά τους. Πως λοιπόν εμείς νομίζουμε ότι δείχνουμε νεώτερες, επιδιώκοντας την απόλυτη ακινησία του μισού προσώπου μας σα να πάσχουμε από τη νόσο του Parkinson;

7. Σε λίγες περιπτώσεις έχουμε ανάπτυξη αντισωμάτων και υπάρχει ανάγκη αλλαγής της χρησιμοποιούμενης μέχρι τώρα τοξίνης. Οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες και η μη σωστή συμπεριφορά του φαρμάκου κραυγαλέα.

8. Η οικονομική κρίση μας έχει κάνει όλους πιο επιφυλακτικούς. Δεν σημαίνει όμως ότι χάσαμε την ιατρική δεοντολογία μας και την ηθική υπόστασή μας εάν αυτά προϋπήρχαν.

Τέλος πριν κλείσω θέλω να τονίσω ότι όλες οι τοξίνες οι οποίες διατίθενται στα φαρμακεία έχουν μια τιμή αγοράς καθόλου ευκαταφρόνητη.

Ας σκεφθούμε λοιπόν τι επιτρέπουμε να μας ενίουν όταν το αιτούμενο ποσόν για τη θεραπεία είναι υπερβολικά χαμηλό, και ας ανατρέχουμε πότε – πότε στις παλαιότερες φωτογραφίες μας τις «προ-botox» εποχής έτσι ώστε να συνεχίσουμε να χαιρόμαστε το εκπληκτικό αποτέλεσμα που μας δίνει η μαγική τοξίνη η οποία για μένα είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην κοσμητική ιατρική του 20ου αιώνα.

Στέλιος Αγγελίδης
Δερματολόγος
Επιστημονικός συνεργάτης στο “www.fthis.gr

Pin It on Pinterest

Share This